Plissit modeli doğrultusunda kadınlara verilen eğitimin histerektomi sonrası cinselliklerine etkisi - Tütüncü, Buket (My University, 2009)
PLISSIT MODELİ DOĞRULTUSUNDA KADINLARA VERİLEN EĞİTİMİN HİSTEREKTOMİ SONRASI CİNSELLİKLERİNE ETKİSİ ÖZET Araştırma, PLISSIT Modeline göre TAH+BSO’lu kadınlara operasyon sonrası verilen eğitiminin cinsel fonksiyonlarına etkisini belirlemek amacı ile prospektif ve deneysel olarak planlanıp, gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, TAH+BSO operasyonu geçiren ve görüşmeyi kabul eden, randomize edilerek belirlenmiş çalışma grubu (ÇG) 35, kontrol grubu (KG) 35 olmak üzere toplam 70 kadın oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; Anket formu, FSFI (Kadın Cinsel İşlev İndeksi), PLISSIT Model doğrultusunda hazırlanan eğitim modeli paketi kullanılmıştır. FSFI kadınlara operasyon öncesi 2 kez ve operasyon sonrası 3. ve 6. ayda olmak üzere toplam 4 kez uygulanmıştır. PLISSIT Modeline göre eğitim sadece ÇG verilmiştir. Verilerin analizinde; SPSS tmetik ortalama, standart sapma, independent t testi, paired t testi, ki-kare testi ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan ÇG. daki kadınların yaş ortalamasının 48,46 ± 6,88, KG 52,03 ± 5,41 olduğu, her iki grupta yarıdan fazlasının eğitim seviyelerinin lise ve üzeri olduğu ve çoğunluğunun çalışmadığı belirlenmiştir. Her iki gruptaki kadınların obstetrik özellikleri benzer bulunmuştur. ÇG da kadınların %34,3’ü, KG ise %54,3 nün menopozda oldukları saptanmıştır. Her iki grupta da operasyon öncesi hastaneye başvuru şikayetlerinde önceliği kanamanın aldığı ve kadınların cinselliği algılama ve yaklaşım şekilleri açısından fark olmadığı belirlenmiştir. Operasyon endikasyonları ortaya çıkmadan önce ve çıktıktan sonraki dönemde kadınların FSFI puan ortalamalarının çalışma grubunda ve kontrol grubunda benzer olduğu ve semptomların olduğu süreçte cinsel fonksiyonlarının her iki grupta negatif etkilendiği ve anlamlı düzeyde cinsel disfonksiyon yaşadıkları görülmüştür. Postoperatif 3. ve 6.ayda yapılan değerlendirmelerde FSFI alt grup ve total puan ortalamalarının ÇG lehine anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu ve KG daki kadınların daha yüksek oranda cinsel disfonksiyon yaşadıkları bulunmuştur. PLISSIT Model doğrultusunda eğitim verilen ÇG daki kadınların eğitim verilmeyen KG daki kadınlara göre operasyon sonrası cinsel sorunları ile baş etmede daha başarılı oldukları görülmüştür. Sonuç olarak verilerimize göre, TAH+BSO gibi jinekolojik operasyon sonrası PLISSIT Model’i kullanılarak verilen cinsel eğitimin, kadınların operasyon sonrası cinsel fonksiyonlarını ve cinsel sorunları ile baş etmelerini olumlu yönde etkilediği söylenebilir. sterektomi, TAH+BSO, cinsellik, cinsel disfonksiyon, PLISSIT Eğitim Modeli The Influence of Educationing Women to Sexuality After Hysterectomy Using The PLISSIT Model

The study designed for to find the effects of given education in PLISSIT Model to hysterectomised women for the postoperative sexual function improvement and planned pospective experimental way. The sample group includes 70 women that planned to have TAH+BSO and accepted the conversation (working group, WG, n=35; control group, CG, n=35). For the collection of datas survey sheet, FSFI (Female Sexual Function Index) and PLISSIT Model Education Package has been used. The FSFI has been applied to women two times before the operation and postoperative 3rd and 6th months as a total of four times. The PLISSIT Model education package only used in the working group. For analising of the datas SPSS, arithmological mean, standart deviation, independent sample t test, paired simple t test, chi-square test and Spearman correlation analysis has been used. The working group women mean age was 48±6,88, weight mean of 52,03±5,41 control group. In both of the groups more than half number of women has lycee or higher school. And most of them didn’t career life. As a obstetrical properties both group were the same. In the working group the number of menopausal women was %34,3 and in the control group %54,3. In the both of groups the admisration complicant was bleeding and there were no difference in the arrousal of sexual function between women groups. Analysation of results has showed that before and after the indications of the operation had developed the FSFI mean points were same in working and control group in the semptomatic period both of the group showed meaningful sexual dysfunction. The postoperative 3rd and 6th months results showed that women FSFI mean points were meaningfuly group had lived more sexual dysfunction. This results pointed out that given education in PLISSIT Model after TAH+BSO has improved the working group sexual function, and their effort to face the problems of sexual dysfunction. As a conclusion it can be said that the PLISSIT Model education package can be used for the women to face the problems after TAH+BSO and is an effective way in serving consultation to patient. Key Words: Hysterectomy, TAH+BSO, sexuallity,sexual dysfunction, PLISSIT Model education package.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum