Türk vergi idaresinde e-dönüşüm - Canbolat, İlhami (My University, 2019)
İçinde bulunduğumuz bilgi çağında, bilişim teknolojilerindeki yaşanan gelişmeler, bilgisayar, internet ve dolayısıyla sanal dünyanın hayatımızda daha fazla yer alması, bir değişim sürecini gerekli kılmış ve işletmelerle birlikte devletleri de elektronik dönüşüme zorlamıştır. Kamusal alanda, internet ve bilişim teknolojileri uygulamaları her geçen gün artmış ve e-devlet hizmetlerinin sunumunda, tasarımdan uygulama aşamasına kadar hizmetlerde etkinliğin sağlanması, kamu yönetiminde şeffaflığın, güvenilirliğin, hesap verebilirliğin ve katılımcılığın artırılması amaçlanmıştır. Türkiye’de bu kapsamda gerçekleştirilen e-devlet ve e-dönüşüm projelerinde ise vergi idaresi alanında yapılan uygulamalar her zaman ön plana çıkmıştır. Bu çalışmada, e-dönüşüm ve e-devlet kavramları ile Türkiye’de e-devlet politikaları ve elektronik dönüşümün tarihsel süreci hakkında bilgiler verildikten sonra esas itibariyle Türk Vergi İdaresinde e-dönüşüm süreci incelenmiş ve Gelir İdaresindeki elektronik uygulamalar belli bir çerçevede değerlendirilmiştir.

In the era of information, developments in information technology and intrusion of computer, internet and consequently cyber world into our lives made a period of change necessary. And it forced states to electronic conversion along with companies. The use of internet and information technology increased widely in public area day by day. In the presentation of e-government sevices, it is aimed to be efficient in the sevices from design to application phase and also to increase transparency, reliability, accountability and participation in public administration. In Turkey, applications in the area of tax administration which was done within the context of e-government and e-conversion projects came to the forefront. In this study after we gave information about concept of e-government and e-conversion as well as e-government policies in Turkey and historical process of e-conversion, we mainly studied e-conversion in Turkish Tax Administration and analysed electronic application used in Tax Administration in a particular way.
Keywords: E-Conversion; E-Devlet; E-Dönüşüm; Finance; Maliye; Tax administration and procedure; Taxation; Turkey; Turkish Tax Administration; Türk Vergi İdaresi E-Government; Türkiye; Vergi yönetimi ve usulü; Vergilendirme