The role of ethnic kin groups in the escalation of ethnic violence : the case of North Macedonia - Adak, Azra Erdem (My University, 2022)
Neden çok kültürlü ülkelerin bazılarında etnik sorunlar şiddetli çatışmalara dönüşürken bazılarında çatışmalar daha düşük bir seviyede gerçekleşmektedir? Neden bazı etnik gruplar şiddete başvururken diğerleri barışçıl yöntemler izliyor? Bu çalışma, bu soruları cevaplamak için teorik bir çerçeve önermekte ve uluslararası faktörlerin yerel faktörler kadar önemli bir rol oynadığını ve bunların birleşiminin en şiddetli etnik çatışmalara yol açtığını savunmaktadır. Bu doğrultuda, sınır ötesi akraba grupların çatışmaya taraf olan etnik grubun mobilizasyon yöntemi üzerinde etkili olduğu öne sürülmektedir. Sınır ötesi akraba grubun şiddeti teşvik edici yöntemlere başvurması durumunda etnik çatışmanın şiddetinin artma ihtimalinin yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca, bu tez kapsamında yapılan araştırmalar akraba grubun bulunduğu ülkedeki siyasi statüsünün de önemli olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu kapsamda akraba grup siyasi güce ne kadar yakınsa şiddete başvurma ihtimali o kadar düşüktür. Çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. İlk olarak “All Minorities at Risk” (AMAR) veri setindeki bilgiler doğrultusunda hipotezler sıralı lojistik regresyon analizi ile test edilmiştir. Sonrasında Kuzey Makedonya örneği incelenerek nedensel mekanizmaların detaylı analizi yapılmıştır. Bu bağlamda 2001 yılında Kuzey Makedonya’da gerçekleşen iç savaş sırasında Kosova Arnavutlarının Kuzey Makedonya Arnavutlarına vermiş olduğu destek incelenmiştir. Sonuçlar etnik akraba desteğinin etnik gruplar arasında şiddetli çatışmaların artmasında veya azalmasında belirleyici bir etken olduğunu göstermektedir.

Why do ethnic disputes turn into violent conflicts in some multiethnic countries but not in others? Why do some ethnic groups mobilize violently whereas others pursue peaceful methods? This study proposes a theoretical framework to answer these questions. It argues that international factors play as important role as domestic factors and their combination led to the most violent interethnic conflicts. Accordingly, it suggests that transborder ethnic kin groups affect the mobilization methods of rebel groups. If the kin group resorts to conflict-inducing methods, the risk of violent conflict increases. On the other hand, this thesis displays that the political status of kin group matters. In this regard, it argues that the closer the transborder ethnic kin group is to political power in its country, the less likely the ethnic conflict in a country to escalate into violent rebellion. This study uses both quantitative and qualitative research methods. The hypotheses are tested using ordinal logistic regression based on the All Minorities at Risk data in a large-N analysis. Furthermore, an in-depth analysis is conducted to examine the causal mechanisms. In this regard, Kosovar Albanians’ support for Macedonian Albanians during the 2001 insurgency in North Macedonia is examined. Results show that ethnic kin support is a determinant in the escalation or peaceful resolution of interethnic violence.
Keywords: Ethnic groups; Etnik çatışma; Etnik gruplar; International relations; Kuzey Makedonya; Kuzey Makedonya Ethnic conflict; North Macedonia; ordinal logistic regression; Political science; sınır ötesi etnik akraba grup; sıralı regresyon; Siyasal bilim; transborder ethnic kin group; Uluslararası ilişkiler