ISO 9000 : 2000 kalite yönetim ve HACCP sistemleri entegrasyonu ve işletmelere sağladığı iyileştirmelerin incelenmesi üzerine bir araştırma - Möröydor, Başak (My University, 2006)
ISO 9000:2000 KALİTE YÖNETİM VE HACCP SİSTEMLERİ ENTEGRASYONU VE İŞLETMELERE SAĞLADIĞI İYİLEŞTİRMELERİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Günümüzde gıdalardan en büyük beklenti “güvenli” olmasıdır. Bu sebeple de “gıda sektöründe kalite” deyince ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi yeterli kalmamaktadır. Kritik Kontrol Noktaları Tehlike Analizi (HACCP); gıda güvenliği ile ilgili problemlerin önlenmesini amaçlayan ve gıda kaynaklı hasalıkların kontrolünde, uluslararası otoriteler tarafından en etkili yöntem olarak kabul edilen bir kontrol sistemidir. Bu iki sistemin entegre olarak kurulması, sektördeki firmaların hem kaliteyi hem de gıda güvenliğini bir arada elde etmelerini sağlayacaktır. Bu araştırmadaki amaç; ISO 9000:2000 Kalite Yönetim ve HACCP sistemlerinin entegre olarak kurulmasını incelemektir. Bu sebeple; bu sistemleri kurup yürütmekte olan 8 işletme ile derinlemesine mülakat yapılmış ve bu işletmelerin sistemlerden beklentilerinin ne kadar karşılandığını ve sistemlerin kurulmasının bu işletmelere ne gibi iyileştirmeler kazandırdığını belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda işletmelerin sistemlerden beklentilerinin %100 oranda karşılandığı saptanmıştır. Ayrıca sistemlerin kurulup yürütülmesi sonucu işletmelerin, rekabet güçlerinde, ürününe duyulan güvende, müşterilerinin memnuniyetinde, çalışanlarının kalite bilincinde artış; hijyen koşullarında, dökümantasyon sisteminde, faaliyetlerin koordinasyonunda, eğitim faaliyetlerinde, muayene, ölçme ve izleme tekniklerinde iyileşme; hata oranlarında ve müşteri şikayet/ iadelerinde azalma yarattığı belirlenmiştir. Yapılan araştırmada, pazar payı, karlılık oranı ve tedarikçi sistemlerinde iyileşme ile ilgili bir sonuca ulaşılamamıştır.

THE INTEGRATION OF ISO 9000:2000 QUALITY MANAGEMENT AND HACCP SYSTEMS AND A STUDY ON ANALYZING IMPROVEMENTS ACHIEVED BY INTEGRATION Nowadays, “Safety” is the most important field that consumers expect from the food. For this reason, when we talk about “quality in the food sector”, ISO 9000:2000 Quality Management System cannot be enough by itself. Hazard Analysis of the Critical Control Points (HACCP) is a system that is accepted as the most reliable system by international authorities. This system intends to prevent the problems about food safety and control the diseases caused by food. The integration of these two systems, maintains the companies to achieve both the quality in the company and food safety. The aim of this study is to analyse the integration of ISO 9000:2000 quality management and HACCP systems. In the study, in-depth interviews are made with 8 companies that apply the integration. During the interviews, how the expectations of the companies are implemented and what kind of improvements are obtained. As a result of this study, it’s determined that the systems implemented the expectations of the companies from them with a ratio of %100. And also; it is observed that by applying integration provided improvements in competition power, product reliance, customer satisfaction, quality consciousness of employees, hygene conditions, documentation system, coordination of the processes, education, the technics of examination, measuring and monitoring; decrease in ratio of errors, customer complaints / returns. In the study, no data about improvement results related to the market share, ratio of profitability and purveyor systems is observed.
Keywords: Gıda Güvenliği; ISO 9000 ve HACCP Entegrasyonu; Kalite