20. yüzyıldan günümüze ev tekstilinde çiçekli desen anlayışının değişimi - Çiçek, Nidanur (My University, 2022)
20. YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE EV TEKSTİLİNDE ÇİÇEKLİ DESEN ANLAYIŞININ DEĞİŞİMİ Ev tekstili, tekstil tarihi ile paralel olarak, insanın gereksinimleri doğrultusunda ilk çağlardan itibaren ortaya çıkmıştır. Genel anlamıyla iç mekânlarda kullanılan döşemelik kumaş, mutfak tekstili, nevresim takımı veya perde gibi tek başına işlevi olan ev tekstillerinin çiçekli desenlerle kullanılması bu çalışmanın ana konusudur. Çalışma, beş bölüm halinde ele alınmış, giriş bölümünde verilmiştir. “Ev Tekstiline Genel Bakış” isimli ikinci bölümdeyse ev tekstilinin genel tanımı, üretim ve bezeme yöntemleri, desenin mekân ile olan etkileşimi, ürün grupları, kullanım alanları ve çiçek desenlerinin, kullanımları üzerine bilgiler aktarılmıştır. “Çiçekli Ev Tekstilleri Perspektifinden, Seçilmiş Örnekler Üzerinden Endüstri Devrimi Sürecinde Tekstil ve Sanat Etkileşimi” isimli üçüncü bölümde Endüstrileşme sürecinin ve 2. Dünya Savaşının ev tekstilleri üzerindeki etkilerinin yanı sıra bu süreç itibariyle ortaya çıkan sanat hareketleri, sanatçılar, sanat okulları ve öncü markalarla kurulmuş ilişkiler ekseninde, çiçekli ev tekstilleri perspektifinden gerçekleşmiş değişimlere değinilmiştir. “Tekstil Tasarımı ve Ev Tekstili Tasarımında Belirleyici Unsurlar” isimli dördüncü bölümde Trend Belirleyici Siteler ve Ev Tekstili Fuarları gibi günümüzden konular ele alınmıştır. “20. Yüzyıldan Günümüze Ev Tekstilinde Seçilmiş Firmalar Üzerinden Desenlerin Değişimi” adlı beşinci bölüm ise iki başlık altında tamamlanmıştır. İlk başlık Türkiye’den seçilmiş firmalar, ikinci başlık ise Avrupa ve ABD’den seçilmiş güncel markaları kapsamakta ve örneklenen markaların tasarımları üzerinden çiçek desenli ev tekstillerinin değişimleri ifade edilmektedir. Altıncı bölümde ise önceki başlıklar ışığında elde edilmiş bilgilerden yola çıkılarak, ev tekstilinde çiçekli desen kullanımında; teknikler, yüzyıllar, ülkeler, coğrafyalar, sanat akımları, savaşlar ve Endüstri Devrimi gibi önemli olaylar neticesinde oluşmuş farklılıklar sunulmuştur.

THE CHANGE OF FLORAL PATTERN APPROACH IN HOME TEXTILE FROM THE 20th CENTURY TO THE PRESENT Home textile has developed parallel with the history of textile and in line with the needs of human beings since the first ages. The main subject of this study is the use of floral patterns on home textiles used alone on upholstery fabrics, kitchen textiles, bed linens or curtains used indoors. In the Introduction, general information is provided about the content of the thesis. In the second chapter, information is given regarding the general definition of home textiles, production and decoration methods, the interaction of the pattern with space, product groups, usage areas and uses of flower patterns. The third chapter discusses the effects of the Industrialization process and the Second World War on home textiles. In the fourth chapter entitled, “Textile Design and Determining Elements in Home Textile Design”, contemporary topics such as Trend-Setting Sites and Home Textile Fairs are discussed. The fifth chapter, titled “Change of Patterns Through Selected Companies in Home Textiles from the 20th Century to the Present” is presented under two headings. Based on information obtained in light of previous titles, final chapter outlines the changes in the use of floral patterns in home textiles as a result of important events such as techniques, centuries, countries, geographies, art movements, wars and industrial revolution.
Keywords: 20. Yüzyıl Ev Tekstili Tasarımı; 20th Century Home Textile Design; Çiçek Deseni; Endüstri Devrimi; Ev Tekstili; Ev Tekstili Markaları Home Textile; Fine arts education; Flower Pattern; Güzel sanatlar eğitimi; Home Textile Brands; Industrial Revolution; Tekstil; Tekstil Tasarımı; Textile; Textile Design