Anonim kriptoparaların korelasyon tabanlı mahremiyet analizi - Öztürk, Muhammet Ali (My University, 2020)
Ocak 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin yayınlandıktan sonra blokzincir adında yeni bir bilişim teknolojisi doğmuştur. Her ne kadar kavram olarak daha önceki yıllarda bahsedilmişse de blokzincir, Bitcoin kriptoparası ile neredeyse özdeşleşmiş bir kavram olarak karşımıza çıkar. Ancak, blokzincir ile kriptoparalar aynı şey olarak düşünülse de blokzincir teknolojisi çok daha genel kapsama sahip bir bilişim teknolojisiyken kriptoparalar değer olarak gerçek dünyada alışveriş yapmaya imkân sunan paralar olan coinlerin iletildiği blokzincirlerdir.Bitcoin kriptoparası günümüzde halen en yaygın, en değerli ve en pahalı kriptopara olma özelliğini korumaktadır. Uzun yıllar boyunca Bitcoin, bir çeşit Bitcoin kimliği olan açık anahtarlı adresleri kullandığı için anonimliği tamamıyla sağladığı düşünülmüştür. Ancak bu adresler tamamıyla umumi yani herkese açık bir kayıt defterinde tutulduğundan mütevellit Bitcoin aslında hiçbir şekilde anonim değildir. Misal olarak Bitcoin adresi bir şekilde öğrenilen bir kullanıcının yaptığı tüm geçmiş işlemleri ve bu işlemlerin miktarlarını geriye doğru takip etmek mümkündür.Bahsedilen bu nedenlerden ötürü zaman içerisinde anonimliği geliştirici CoinJoin yahut Mixin gibi çeşitli yöntemler ortaya atılmıştır. Ancak bu yöntemlerin de yetersiz olduğu çeşitli kötü niyetli saldırılar yahut akademik analizler sonucunda anlaşılınca artık Bitcoin'e alternatif olarak anonim kriptoparalar yayınlanmaya başlamıştır. Anonim kriptopar- alardan Zcash, Dash, Verge ve PIVX anonim kriptoparaları Bitcoin'den çatallanmış (Bitcoin's fork) yani Bitcoin kodu kullanılarak geliştirmiş kriptoparalardır. Monero anonim kriptoparası ise Bitcoin değil Litecoin'den çatallaştırılmıştır.Teoride tamamıyla anonim olduğu belirtilen bu kriptoparalar pratikte istenilen anonimlik ve mahremiyeti yakalamadığı yapılan çeşitli analiz çalışmalarıyla ortaya konulmuştur. Bu araştırmada Zcash, Dash ve Monero kriptoparaları analiz edilmeye çalışılacaktır. Daha sonra bu kriptoparaların neden anonimliği ne derece sağlayıp sağlamadığı detaylı bir şekilde açıklanıp olası mahremiyet ihlallerine karşı neler yapılabileceğinden bahsedilecektir.

In January 2009, Satoshi Nakamota published Bitcoin and this sparked the beginning of a new information tehnologies, named blokchain. Despite blockchain technology has already been mentioned as a concept, today this technology is usually identified with Bitcoin. While blokchain and cryptocurreny is thought as the same thing/ technology by the many, in fact these two aren't the same thing. Blockchain is the technology that has a more general scope than crytocurrency, while cryptocurrencies is some kind of blockchain that transactions of blockchain deliver coins which can be used like real currencies in the real world.Bitcoin still keeps its status as the most succesful, most used and most expensive crptocurrency. For many years, Bitcoin was thought totally secure, anonymous and private thanks to its using of public-keyed address that can be said as Bitcoin identifier. Unfortunately, these addresses is kept in fully public Bitcoin's ledger so Bitcoin cannot be anonymous at all. Because for example, if a malicious node learn an address which belongs to his target, it's totally possible to track all previous transactions of addresses of target.Because of this problem, various methods suggested and developed to increase anonymity. But again, these methods like CoinJoin or Mixin proved to be insufficient against various malicious attacks or academical analysises, so anonymous cryptocurrencies began to emerge as an alternative to Bitcoin. Zcash, Dash, Verge and PIVX anonymous cryptocurrencies are enchanced-forks of Bitcoin while Monero anonymous cryptocurrency is enchanced-fork of Litecoin.In theory, these crytocurrencies present a fully anonymous and private transaction possibil- ity. But in practice, after conducting various analysis these crytocurrencies appeared to be not that fully anonymous at all. In this research, Zcash, Dash and Monero will be tried to analyze. After that it will be emphasized whether these anonymous crypytocurrencies are secure and anonymous then why some of these anonymous crypytocurrencies are not anonymous in practise and what can be done about it.
Keywords: Bilgi güvenliği; Bitcoin; cryptocurrencies; Dash; Information security; kripto paralar; madenci havuzları; miner pools; Monero; PIVX; PIVX Bitcoin; Verge; Zcash