Üretim süreçlerinde kullanılan robotlar için algoritma oluşturulması - Meduhoğlu, Muhammet Faruk (My University, 2024)
Otonom robotların kullanım alanları hızlı bir biçimde artmakta ve bu artışa bağlı olarak bu robotlar insan yaşamının büyük bir bölümünü etkilemektedir. Önceleri daha çok endüstriyel, tarımsal ve üretim tesisleri gibi alanlarda etkili olan robotlar, teknolojilerinin daha düşük maliyetli ve daha kolay ulaşılabilen bir hale gelmesiyle servis sektöründe de yer edinmeye başlamışlardır. Bu durum şirketlerin ve araştırmacıların ilgisi çekmiş ve bu konuda yapılan çalışmalara hız verilmiştir. Gelecekte otonom robotlar hayatımızın büyük bir bölümünü oluşturacaktır. Üretim süreçlerinde kullanılan robotlar, tekrarlanan işleri yapıp topluma yardımcı olan otonom robot çeşididir. Bu araştırma kapsamında üretim süreçlerinde kullanılan bir mobil robot için endüstriyel alanlarda hizmet etmesi adına bir algoritma geliştirilecektir. Algoritma geliştirilmesi planlanan robot, Festo marka Robotino robottur. Araştırma ışığında mobil robotun çalıştığı alanın haritasının çıkartılması, bu ortam üzerinde de çalışma noktalarının belirlenmesi ve verilen iş emirlerine uyarak taşıma işlemlerini yapmasının sağlanması hedeflenmektedir. Geliştirilecek olan algoritmaların N1 LabVIEW ortamında tasarlanmıştır.

Autonomous robots usage area is expanding dramatically and that is why this increase affects human life considerably. Initially, these sort of robots have been used for industrial, agricultural, productional purpose mostly. However, with easy access to the technology and low expenditure costs have made it attractive to use for service sector as well. This situation excite not only researchers but also companies. Such investigations have been supported and accelerated. Autonomous robots will be greater part of humanlife obviously. Mobile robots that used in manufacture is kind of robot that taking repetitive action to accomplish target work package. This research aim is to improve algorithm for mobile robot that used in manufacture during related industrial phases. The selected robot can be introduced as Festo brand and more spesifically Robotino robot. The expectation from the robot is mapping related environment, spot which point exactly working on and obey the order by taking transportation actions. Improved algorithms are designed in N1 LabVIEW.
Creating algorithm for the robots used in industrial fields
Keywords: ALGORITHM; ALGORİTMA; ENDÜSTRİ MECHATRONICS; INDUSTRIAL; Mechatronics engineering; MEKATRONİK; Mekatronik mühendisliği; ROBOT; Robotlar, Endüstriyel; Robots, Industrial