4-akrilomorfolin esaslı hidrojellerin sentezi ve ilaç salım kinetiğinin incelenmesi - Efe, Hülya (My University, 2010)
4-AKRİLOMORFOLİN ESASLI HİDROJELLERİN SENTEZİ VE İLAÇ SALIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ Hidrojel su ile ya da sulu çözeltiler ile şişmiş bir jeli tanımlar. Uyarılara duyarlı hidrojeller sıcaklık, pH, doğal iyonlar ve onların iyonik kuvveti, çözücü bileşimi gibi çevresel durumlardaki değişikliklerin bir sonucu olarak belirli bir noktada tersinir bir şekilde büzüşür. İlaç salınımı için polimerik hidrojellerin kullanımı umut verici bir yaklaşımdır. Hidrojel ilacın geniş ve seçici absorpsiyonuna ve ardından bileşiğin salınımına olanak sağlar. 4-Akrilomorfolin (4-AcM) iyi bilinen amfifilik biyouyumlu bir polimerdir. 4-AcM organik ve sulu çözeltilerde geniş bir oranda çözünebilen disübstitüe akrilamid türevidir. 4-AcM hidrofilik özelliği ile polimerik ağın su moleküllerine benzerliğini artırarak polimerik ağ içine suyun nüfuz etmesini kolaylaştırır, böylece şişme oranını geliştirebilir. Polimerik ilaç taşıma sistemlerinin 4-AcM yapılarıyla modifiye edilmesi ilaç-polimer etkileşimini değiştirebilir ve sonuçta ilaç salınım mekanizması modifiye olabilir. Bu çalışmada, 4-Akrilomorfolin (4-AcM), poli(2-hidroksietilmetakrilat) (HEMA), polietilenglikol diakrilat (PEG-DA) ve fotobaşlatıcı (IRGACURE-184) içeren farklı bileşimlerdeki hidrojeller, UV radyasyon ile polimerize edilerek hazırlanmıştır. Hidrojellerin jel yüzdeleri ve kuru jellerin denge şişme değerleri (%) araştırılmıştır. Sentezlenen 7 çeşit hidrojelin zamana karşı şişme davranışları oda sıcaklığında (25oC) incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda tüm hidrojellerin şişme değerlerinin zamanla arttığı ve yaklaşık 2 gün civarında sabit bir değere ulaştığı gözlenmiştir. İlaç absorpsiyonu ve hidrojellerin kontrollü salınım davranışlarını araştırmak için Ciprofloxacin.HCl model ilaç olarak seçilmiştir. Ciprofloxacin.HCl salınımı kalın bağırsak ortamına uygun olan pH=6,9’da incelenmiştir. Ciprofloxacin.HCl içeren hidrojellerden ilaç salınımı spektrofotometrik olarak λmax=270 nm’de ölçülmüş ve ilaç salınım yüzdeleri karşılaştırılmıştır.

SYNTHESIS OF 4-ACRYLOYLMORPHOLİNE BASED HYDROGELS AND INVESTIGATION OF DRUG RELEASE KINETICS Hydrogel is described a gel swollen by water or by aqueous solutions. Stimuli responsive hydrogels are of particular interest for biomedical applications. Stimuli responsive hydrogels collapse reversibly at a certain point as a result of changes in environmental conditions, such as temperature, pH, nature of ions and their ionic strength and solvent composition. The use of polymeric hydrogels is a promising approach. Hydrogel enables a selective and extensive absorption and subsequent release of compound. 4-Acryloylmorpholine (4-AcM) is a well known amphiphilic biocompatible polymer. 4-AcM is a disubstitued acrylamide derivative soluble in a wide range of organic and aqueous solvents. 4-AcM could increase the affinity of the polymer network to water molecules and then facilitates the penetration of water into the polymeric network, thus ıt could improve the swelling rate. The modification of 4-AcM into polymeric drug transport systems could change drug-polymer interaction and then drug delivery mechanism can be modified. Hydrogels with different composition were synthesized by irradiating the mixtures of 4-Acryloylmorpholine (4-AcM), poly(ethylene glycol) diacrylate (PEG-DA), poly(2-hydroxy ethyl methacrylate) (HEMA) and photoinitiator (IRGACURE-184) by UV radiation at ambient temperature. Gel percentage of the hydrogels and equilibrium swelling ratios (%) of dried hydrogels were investigated. The swelling behaviours of the synthesized seven types hydrogels were investigated at ambient temperature. As a result of this study, ıt was found that the swelling values of all hydrogels increased as the time went on, and it reached to equilibrium at about two days. Ciprofloxacin.HCl was chosen as a drug model for the investigation of drug absorption and controlled release behaviours of the hydrogels. Ciprofloxacin.HCl delivery was analyzed at pH=6.9 which was suitable for colon environment. The drug delivery through hydrogels containing ciprofloxacin.HCl was determined spectrophotometrically at λmax=270 nm and drug release percentages were compared.
Keywords: Kimya; Organik Kimya