Endotel hücrelerde oksitosinin nitrik oksit sentezi üzerindeki etkilerinin mekanizması ve Östrojenin oksitosinin etkilerinin düzenlenmesindeki rolü - Turan, Hümeyra (My University, 2008)
Son yıllarda yapılan araştırmalar, oksitosinin bir kardiovasküler hormon olabileceğini göstermektedir. Oksitosin (OT) kan basıncı ve kalp atış hızını endokrin veya nöroendokrin yolaklarla doğrudan veya vazoaktif aracıların salınımını stimüle ederek etkilemektedir. Oksitosin ve oksitosin reseptörlerinin (OTR) varlığı kalpte ve damar sisteminde gösterilmiştir. Hücre kültüründe OTR’lerinin OT tarafından uyarımı endotel hücrelerden nitrik oksit (NO) salınımına sebep olmuştur. Sıçanlar üzerinde yapılan bir çalışma ile damar sisteminde östrojen regülasyonuna hassas bir oksitosin sisteminin olduğu gösterilmiş olsa da mekanizması tam olarak kesinlik kazanmamıştır. Bu çalışmada steroid hormonlardan 17β-östradiolün (E2) ve progesteronun (P) insan endotel hücrelerinde OTR sentezi ve OT ile uyarılan NO üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. İnsan umbilikal veninden izole edilen endotel hücreler kültür edilmiş ve 3 pasajlama sonunda hücreler, hormon içermeyen medyum veya tek başına OT/ E2/ P hormonları ile veya bu hormonların kombinasyonlarını içeren medyumlar ile 24 saat inkübe edilmiştir. Bu inkübasyon sonunda medyumlardaki NO miktarı NO analizörü Sievers 280i ile ölçülmüştür. Hücre lizatlarında Western Blot analizi ile OTR tayini yapılmıştır. Kontrol hücreleri ile kıyaslandığında tüm tek hormon ile inkübe edilmiş hücrelerin medyumlardaki NO miktarındaki anlamlı artış şu sırayla meydana gelmiştir; E2, OT, P. Endotel hücrelerinin E2+OT ve OT+P gibi hormon kombinasyonlarıyla inkübasyonu sonucunda NO salınımında OT, E2 ve P ile tek başına inkübe edilmiş hücrelere göre bir azalma gözlenmiştir. Steroid hormonlarla inkübasyon sonucunda OTR miktarlarında artış gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar seks steroidleri E2 ve P’nin OTR sentezi ve aktivitesinde önemli rollere sahip olduğunu göstermektedir.

The Effect Of Oxytocin On Nitric Oxide Synthesis And The Role Of Estrogen On Regulation Of Oxytocin Action In Endothelial Cell Culture Evidence suggests that oxytocin (OT) is a cardiovascular hormone. OT influence blood pressure and heart rate by endocrine and neuroendocrine pathways directly and/ or or by stimulating the release of vasoactive mediators. OT and OT receptor (OTR) synthesis have been demonstrated in heart compartments and the vasculature. Stimulation of OTR by OT caused release of nitric oxide from endothelial cells in culture. Although the vascular OT system seems to be modulated by estrogens, the mechanism is not clear yet. In this study we aimed to investigate the effect of steroid hormones 17b-estradiol (E2), progesterone (P) on the synthesis of OTR and oxytocin induced NO release from human endothelial cells. Endothelial cells isolated from human umbilical veins were cultured and after 3 passages incubated by hormone free medium or medium containing OT/ estradiol / progesterone or combination of these hormones. After 24 hours of incubation NO metabolite levels were measured in the media by NO analyzer Sievers 280i. In cell lyzates OTR were assayed by Western Blotting. Compared to controls, all the hormone when applied singly caused an increase in NO levels with the order of potency E2, OT, P. Yet, incubation of endothelial cells with OT+ E2 or with OT+P resulted in a decrease of the release of NO compared to only OT or E2 or P incubated cells. OTR levels were found to be increased by both E2 and P. These results show that sex steroid have important role in the regulation of both synthesis and the activity of OTR.
Keywords: Biyokimya; Endotel Hücreler; Nitrik Oksit; Oksitosin; Seks Steroidleri