Puberte döneminde diş eti büyümesine yatkınlık ile östrojen reseptörügen polimorfizmi ilişkisinin araştırılması - Bayyurt, Gizem Merve (Baykal) (My University, 2014)
Puberte Döneminde Diş Eti Büyümesine Yatkınlık İle Östrojen Reseptörü Gen Polimorfizmi İlişkisinin Araştırılması Amaç : Diş eti büyümesi yaşamın çeşitli evrelerinde farklı nedenlerle ortaya çıkan önemli bir sorundur. Diş eti boyutundaki artışı ve diş eti konturlarının değişimini ifade etmektedir. Genetik, çevresel faktörlerin ve cinsiyet hormonlarının periodontal hastalıkların gelişiminde önemli rol oynadığı birçok bilimsel çalışmayla kanıtlanmıştır. Östrojen, etkisini östrojen reseptörü alfa gibi ligand bağlayıcı transkripsiyon faktörlerine bağlanarak göstermektedir. Çalısmamızın amacı, diş eti büyümesi görülen bireylerle, sağlıklı diş etine sahip bireyler arasında östrojen reseptörü PvuII / XbaI gen polimorfizmlerine bakılarak, diş eti büyümesi ile östrojen reseptörü gen polimorfizmi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Puberte döneminde diş eti büyümesi olan 40 hasta ve sağlıklı diş etine sahip 20 gönüllü bireyle çalışılmıştır. Bireylerden alınan kan örneklerinden, DNA izole edilmiş, PZR ve RFLP yöntemleri ile Xbal / PvuII polimorfizmlerine bakılmıştr. Bulgular ve sonuçlar : İstatistiksel sonuçlarda, Pvull polimorfizminin; hasta ve kontrol grubunda diş eti büyümesi ile ilgili anlamlı bir sonuç bulunmazken, Xbal polimorfizminin, diş eti büyümesi gözlenen kadın grubunda anlamlı derecede yüksek olduğu gözlenmiştir. Diş eti büyümesi gözlenen kadınlarda Xx genotipi %73,3, xx ve XX genotipleri %13,3 değerlerini vermektedir. Bu değerler, kadınlarda heterozigot genotipe sahip bireylerin diş eti büyümesine yatkınlıkları olduğunu ve Xbal polimorfizminin diş eti büyümesi için belirteç olma özelliğini taşıdığını düşündürmektedir. Diş eti büyümesi ve östrojen reseptörü gen polimorfizmi arasındaki temel mekanizmanın ortaya konulması ile gelecekte diş eti büyümesinin önlenmesi ya da tedavilerinin daha etkin bir şekilde gerçekleşmesi adına önemli bir adım olacağını düşünmekteyiz. Anahtar sözcükler: Diş eti büyümesi, Östrojen Reseptör Alfa Geni (ESR-α), Xba I, PvuII, polimorfizm

Correlation of estrogen receptor alpha gene polymorphisms and susceptibility to gingival enlargement in puberty Purpose: Gingival enlargement, is an increase in the size of the gingiva. Gingival enlargement can be occur by a number of factors, including inflammatory conditions and the side effects of certain medications. Estrogen is considered to play a significant role in bone metabolism, periodontal tissues and triggers a broad array of tissue and organ-specific physiological responses by binding to the estrogen receptors. Estrogen receptor alpha (ESR-α) is one of the most important receptors. We aimed to investigate a study to find out if there is any correlations of gene polymorphisms with gingival enlargement susceptibility on the people in puberty. Methods : Genomic DNA was extracted from 40 gingival enlargement patients’ blood and 20 volunteer that has a healthy gingiva in puberty. Determination of the ESR-α polymorphisms was performed by polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) technique with XbaI and PvuII enzyme. Results: In the present study, we demonstrated that there were no significant differences between gingival enlargement with PvuII polymorphisms in both male and females. As a result of our study, XbaI polymorphism seemed significantly higher in females with gingival enlargement. Our results showed that women having gingival enlargement were in women Xx genotype 73.3%, while the values ​​of xx and XX genotypes were 13.3%. This study showed that Xbal polymorphism may be a suspectible indicator for gingival enlargement. In this way it would be an important step for prevention and/ or treatment of gingival enlargement more effectively in the future. Key words: Gingival enlargement, estrogen receptors, estrogen receptor alpha (ESR-α) gene, Xbal, pvull, polymorphisms
Keywords: Diş Eti Büyümesi; Diş Hastalıkları; Diş Sağlığı; Östrojen Reseptör Alfa Geni (ESR-α); Polimorfizm; PvuII; Tedavi; Tıp; Xba I