Photograp hs as Archival Material - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Fotoğrafların arşivcilik bilimi ve sürecinde doğaları ve/veya kimyasal yapılarının sonucu olarak ortaya çıkan özelliklerinden kaynaklanan kendilerine has bir yeri vardır. Bu nedenle fotoğrafların arşivcilik kurallarına göre korunması çok önemli bir unsurdur. Arşivcilik sürecinde arşiv malzemesinin değerlendirilmesi ile ilgili iki temel değerlendirme kriteri vardır; tarihi değer ve kanıt değeri. Diğer bir ifade ile arşiv malzemesi özelliğinin kazanılabilmesi için öncelikle göz önünde bulundurulması gereken unsurlar tarihi değer ve kanıt değeridir. Bu noktada tarihi ve bilgi değeri olan fotoğraflar tek ve benzersiz arşiv malzemelerinin en önemlilerindendir. Fotoğraflar, kağıt, görsel-işitsel ve/veya elektronik malzemeden farklıdırlar. Bu noktada arşivcilerin fotoğrafları değerlendirebilmeleri için uzmanlık bilgisine duydukları ihtiyaç ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında fotoğraflar söz konusu olduğunda sadece depolanmaları ve korunmaları için değil diğer tüm süreçler için de uzmanlık bilgisi gerekmektedir. Bu nedenle fotoğraflar arşivcilerin ele aldıkları en zor ve uğraştırıcı arşiv malzemelerinden biri olarak da görülebilir. Bu çalışma kapsamında arşiv malzemesi olan fotoğraflar ile ilgili tüm önemli noktalar ve fotoğrafların arşivsel süreç kapsamında yönetimi incelenmektedir.

In the archival science and process photographs have their own unique position because there are special characteristics that result from their genre and/or chemical structure. Thus, it is of extreme importance that photographs be protected according to archival rules. In archival science there are two major important appraisal criteria for archival material; historical and evidential values. In other words, to be treated as archival material, the historical and evidential value should first be determined. At this point it is clear that photographs that have a primary historical and evidential value are one of the most important archival material which are unique and precious. Photographs are unlike paper, audio-visual and/or electronic material. Specialist knowledge is required in order for archivists to evaluate photographs. Photographs are distinct in requiring expertise, not only for their storage and preservation processes, but for other processes too. Thus Photographs can also be considered to be one of the most compelling archival material for archivists to work with. In this study all the important points about photographs as archival material and the management of photographs through archival practice will be discussed.
Arşiv Materyali Olarak Fotoğraflar
Keywords: Bilgi, Belge Yönetimi