Bayan etek ve pantolon kalıplarında yeni bir kalıp sistemi geliştirme - Yılmaz, Nihal (My University, 2006)
BAYAN ETEK VE PANTOLON KALIPLARINDA YENİ BİR KALIP SİSTEMİ GELİŞTİRME Hazır giyim endüstrisinde giysi üretiminin ilk adımı giysi tasarımıdır. Daha sonraki aşama kalıp hazırlanmasıdır. Hazır giyim seri üretiminde kalıp, giysinin vücuda uygunluğu, görünümü, ekonomik üretimini ve pazara sunumunu etkileyen önemli ve temel bir araçtır. Yapılan bu çalışma mevcut sistemlerin incelenmesi, karşılaştırılmasıyla, olumlu ve olumsuz yönlerini tespit ederek daha kısa sürede elde edilebilecek ve sanayide de kolaylıkla anlaşılabilecek ve kullanılabilecek bir sistem ortaya çıkarmada ilk adım olarak başlatılmıştır. Etek ve pantolon üretiminde kullanılan kalıpların hazırlanmasında yeni bir sistem geliştirme amacıyla başlatılan bu çalışmada ilk aşamada giyim hakkında, bayan giyiminde etek ve pantolon hakkında genel bilgi verilmiştir. Daha sonra insan vücut yapısı ve ölçülendirme hakkında araştırma yapılmıştır. Bu çalışmada hazır giyimde en çok kullanılan on kalıp sistemi incelenmiştir. Bu sistemler arasında karşılaştırmalar yapılarak bir tablo hazırlanmıştır. Bu verilerden yararlanarak bayan giyiminde etek ve pantolon için yeni bir kalıp sistemi çalışması yapılmıştır. Çalışma geliştirilmeye açıktır.

INTRODUCING A NEW MODEL SYSTEM IN THE MODELS OF WOMAN'S ROCK AND TROUSERS In ready-made clothes industry, clothes design is the first step. The next stage is preparing models. In ready-made clothes' serial production, model is an important and basic means that affects the fitting of the clothes to the body, its outlook and its presentation to the market. This study, by examining and comparing the present systems and finding the positive and negative aspects of them, has been initiated as the first step of establishing a system that is available faster and is easier to understand and to use in industry. In this study that has been initiated in order to improve a new system in preparing models that are used in producing skirts and trousers, as the first stage, a general information has been given about skirts and trousers in woman's wear. Afterwards, a survey has been conducted about human body structure and sizing. Then, the model system that is mostly used in ready-made clothes has been examined.By making a comparison between these systems, a table has been prepared. By making use of these results, a new model system has been studied for skirts and trousers in woman's wear. This study is also available for improving.
Keywords: Dikiş; Elbise Dikimi_Giysi Tasarımı; Model Çıkarma; Teksitl Tasarımcıları; Terzilik_Model Tasarımı