Karar destek sistemlerinin karar verme sürecindeki rolü (otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede incelenmesi) - Çelik, Levent (My University, 2006)
İşletmeler için bilginin öneminin her geçen gün arttığı iş dünyasında bilinen bir gerçektir. Buna bağlı olarak işletmelerde, bilgi yönetimi ile bilgiden maksimum düzeyde katma değer sağlayacak süreç ve teknikleri kullanma yoluna gitmektedirler. Tezin temel amacı; bilişim teknolojilerinin, özelde karar destek sistemlerinin günümüzde örgütlerin yoğun rekabet ortamında ayakta kalmak için kullandıkları önemli ve öncelikli araç niteliği taşımakta olup olmadığını göstermektir. Birçok örgüt, küçük ölçeklisinden büyük ölçeklisine kadar; karar verme, bilgiyi yönetme, maliyetleri düşürme, verimliliği artırma gibi maksatlarla karar destek sistemleri kullanmaktadırlar. Bu çalışmada karar verme süreci, iyi bir kararın nitelikleri tanıtılıp bunlardan yola çıkarak, yöneticilerin karar alma sürecini daha etkin ve verimli hale getirebilmek için nelerin yapılabileceği üzerinde durulmuştur. Bu maksatla kullanılabileceği gerekçesi ile karar destek sistemleri, bu sistemlerin özellikleri, unsurları, amaçlarını, bu sistemlerin sahip olduğu alt sistemleri tanıtılmış ve bu sistemlerin otomotiv endüstrisinde faaliyet yürüten işletmelerde, birisinden yola çıkarak, nasıl kullanıldığı konusundaki çalışmalarına yer verilmiştir.

It is accepted through the business world that the importance of information for a company increases day by day. In accordingly, companies choose new technics and processes on information management that will make the profit maximum. The aim of this thesis is to show if information systems, especially decision support systems, play an important role to keep up in todays highly competitive business life. Many organisations, starting from small business companies to big holdings, use decision support systems in decision making process and to manage information, to decrease cost, and also to increase efficiency. In this thesis, decision making process and a properties of a good decision are explained and how managers could make the decision making process more effective is discussed. By assuming decision support systems can be used for this aim, the decison support systems, properties of such systems, and its subsystems are explained. At the end, by giving the decision support system structure of a company operating in automobile industry, the usage of decision support systems in decison making is investigated.
Keywords: Karar Destek Sistemleri; Karar Verme