Pandemi döneminde uzaktan eğitimin ergenlerin fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarına etkisi - Nirgiz, Cansu (My University, 2022)
Amaç: Pandemide uygulanan kısıtlamalar nedeniyle, uzaktan eğitimin ergenlerin fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarına etkisini belirlemektir. Gereç ve yöntem: Bu tanımlayıcı araştırma 01 Mayıs- 31 Ekim 2021 tarihleri arasında İstanbul’da bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 570 hemşirelik öğrencisi ile yürütüldü. Veriler: Kişisel Bilgi Formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi, Beslenme-Egzersiz Davranış Ölçeği ile toplandı, yüzdelik dağılım, ortalama, Wilcoxon test, Mann Whitney U, Kruskal Wallies ile değerlendirildi. Bulgular: Ergenlerin, beslenme-egzersiz davranış ölçeği toplam ve alt boyut puan ortalamaları, pandemi dönemi ve öncesi ile karşılaştırıldığında ‘’sağlıksız beslenme-egzersiz davranışı’’ alt boyut puan ortalamasının, pandemi döneminde düştüğü tespit edildi (p<0,001). Beslenme alışkanlıklarına bakıldığında, %48,0’inin pandemi döneminde dışarıdan yemek sipariş etme sayısının arttığı bulundu. Pandemi döneminde, ergenlerin uluslararası fiziksel aktivite anketine göre fiziksel aktivite düzeylerinin dağılımları incelendiğinde %24,2’sinin inaktif, %48,8’inin minimal aktif, %27’sinin çok aktif olarak bulundu. Pandemi sürecinde beden kitle indeksine göre obez olanların Oturma fiziksel aktivite düzeyi puan ortalaması normal olanlara göre anlamlı derecede yüksekti (p=0,044). Sonuç: Pandemi döneminde ergenlerin sağlıksız-beslenme egzersiz davranışının düşmesi, sağlıksız beslenme davranışından uzaklaştığını düşündürmektedir. Pandeminin, uzaktan eğitim gören öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerini düşürdüğü, inaktiviteyi arttırdığı söylenebilir. Ergenlik dönemini tamamlamamış olan öğrencilerin yakın gelecekte inaktivitenin olumsuz sonuçlarından etkileneceği düşünülmektedir ve bir sağlık riski oluşturmaktadır. Obez insanların pandemi öncesinde ve döneminde oturma met puanlarının diğer gruplara oranla yüksek olması sağlıkları açısından tehdit oluşturmaktadır, bu gruba fiziksel aktivite ile ilgili önlemler alınmalıdır.

Purpose: To determine the effect of distance education on physical activity and eating habits of adolescents due to the restrictions applied during the pandemic. Materials and Methods: This descriptive study was conducted between May 1st and October 31st, 2021 with 570 nursing students studying at a state university in Istanbul. Data: Collected with Personal Information Form, International Physical Activity Survey, Nutrition-Exercise Behavior Scale, evaluated using percentage distribution, mean, Wilcoxon test, Mann Whitney U, and Kruskal Wallies. Results: When the total and sub-dimension mean scores of the adolescents on the nutrition-exercise behavior scale were compared with the period and before the pandemic, it was found that the mean score received from the “unhealthy nutrition-exercise behavior” sub-dimension decreased during the pandemic period (p<0.001). Upon examination of the distribution of physical activity levels of students according to the international physical activity survey during the pandemic period, it was found that 24.2% were inactive, 48.8% were minimally active, and 27% were very active. During the pandemic period, the Sitting MET mean score of those who were obese according to body mass index was significantly higher than those who were normal (p=0.044). Conclusion: Low unhealthy nutrition-exercise behavior of students during the pandemic suggests that they withdrew from unhealthy nutrition behavior. It could be argued that the pandemic lowered physical activity levels of students attending remote learning, increasing inactivity. It is considered that students that completed adolescence would be affected from negative results of inactivity in the near future which creates a health risk. The fact that obese people have higher sitting met scores compared to other groups before and during the pandemic poses a threat to their health, and physical activity-related precautions should be taken for this group.
Keywords: adolestencs; Athletic ability; beslenme alışkanlıkları; COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); Covid-19; Distance education; eating habits; Ergenler; fiziksel aktivite; Fiziksel uygunluk; physical activity; Teenagers; Uzaktan eğitim