Şampiyon Spor Dergisi - Bekiroğlu, Turgut (My University, 2006)
Türkiye’de en uzun süre yayım hayatı olan Şampiyon Spor Dergisi, Türkiye rekortmenlerinden şampiyon Milli halterci Mahmut İhsan Özgen tarafından İstanbul’da 1 Ekim 1971’de aylık olarak yayınlanmaya başlamış, 9 yıl 5 ay yayınını aralıksız ve muntazam olarak sürdürmüştür. İhsan Özgen’in şahsi gayreti, fedakârlığı ve idealist pür amatör sporcu kişiliğiyle yayınlanan Şampiyon, sporun esas kavramını bilen “konusunda uzmanlaşmış yazarların” bilimsel makale ve araştırma yazılarıyla, sporda öğretici ve eğitici içeriğiyle sporcuya, gençliğe ve topluma faydalı ciddi bir spor dergisi olmuştur. Şampiyon Spor Dergisi’nin sahibi, Yazı İşleri Müdürü ve Başyazarı olarak, derginin ilk çıktığı tarihten itibaren makaleleriyle, inceleme yazılarıyla Türk sporuna çok önemli hizmetlerde bulunan Mahmut İhsan Özgen, daima sporcunun yanında, spor yapanı daha iyiye, daha yükseğe çıkarmak ve centilmenliğe ulaştırmak amacıyla teşvik unsuru önplanda olan bilimsel yazılarıyla tanınmış, spor teşkilatını olumlu eleştirilerle, sporcunun korunmasını, sporcu sağlık merkezlerinin kurulması konularında sürekli yazılarla uyarmıştır. Şampiyon Spor Dergisi, gerçek spor bilgisi veren, uzman yazarları, temiz baskısı ve göze hitabeden güzel mizampajı, Olimpik Hareket ve Sporcu Sağlığı konularında esaslı ve ciddi bilimsel yayın politikasıyla tanınmıştır. Günlük gazetelerin son sayfalarında genellikle futbola yer verilmesi karşısında, ihmal edilmiş spor branşlarına sahip çıkan Şampiyon, bu alanda büyük bir boşluğu doldurmuştur. Türkiye’de ilk defa “Spor ve Sağlık” konusunu birbirinden ayrılmayan en önemli özellik olarak ortaya koymuş olan ve “SAMPİYON SPOR VE SAĞLIK DERGİSİ” adıyla yayınlanan Şampiyon, “hasta hekimi ile spor hekimi arasındaki farkları da belirleyerek” yayın politikasında “sporu fiilen yapan sporcunun sağlığının korunması amacıyla” sistemli biçimde yayınını sürdürmüştür. Şampiyon, İhsan Özgen’in Şubat 1980’de Başbakanlık İstanbul Basın Merkezi Müdürü, Turizm ve Tanıtma Bakanlık Müşaviri olarak atanmasıyla, bir sayı daha yayınlanmış ve 101. sayısıyla yayınına son vermiştir.

Şampiyon Spor Dergisi was an important reviev that has been the longest publish-life sports reviev in Turkey. It has been started publishing montly in Turkey, since 1 Octobre 1971, for 9 year 5 month continuously by Mahmut İhsan Özgen who is the weightlifting recordman, champion and national sportsman of Turkey. Mahmut İhsan Özgen has published Şampiyon by his own personal effort and his own personal idealist amateur sportsman personality. The writers of the reviev have written scientific articles and research writtings who have known the essential concept of sport so the reviev has been benefit to sportsmen, to the youth, to the people and it has been an earnest sports reviev. The proprietor and director general of Şampiyon Spor Dergisi is Mahmut İhsan Özgen who has worked as chief redactor of the reviev since the first day of it was published. Özgen has done important duties for Turkish sport. He has always been near the sportsman to carry them the beter and the higher and gentlemanliness by his writtings. He has written scientific articles for protection and healt of sportsmen. Şampiyon Spor Dergisi has given real sport information by its specialist writers. The reviev has had a qualitiy make-up and good print. The reviev has an essential and scientific politics on sportsman healt and olimpic action. Dailiy papers has always given place for only football so Şampiyon has been near the other branches of sports. The reviev has showed that sport and healt subject is entegre. The reviev has said that to seperate this sport and healt is not true. İt has made sistematic publication to determinate the difrences between illness doctor and sport doctor for protection the healt of sportsmen. When Mahmut İhsan Özgen was appointed as Prime Ministery İstanbul Press and İnformation Center Director and Tourism and İnformation Ministery Consultant he stopped the publishing of the reviev at 101th number at Februrary 1980.
Keywords: Dergiler_Spor; Spor