Hz. Peygamber’ in soruları - Bozali, Betül (My University, 2001)
Bir eğitimci-öğretmen olarak gönderildiğini buyuran Hz. Peygamber tebliğ faâliyetlerinde soru-cevap metodundan büyük ölçüde faydalanmıştır. Eğitim amaçlı bu sorularla Hz. Peygamber, kimi zaman çeşitli örnekler vererek ashâbın konu üzerinde düşünmesini sağlamış, kimi zaman da dikkatlerinin anlatılanlar üzerinde mümkün olduğunca yoğunlaşmasını temîn etmiştir. Rasûlullah (s.a.) sahâbîlere meseleleri çözerken hangi noktalara dikkat edeceklerini ve bilgilerini nasıl kullanacaklarını da çeşitli sorular vâsıtasıyla öğretmiştir. Ayrıca soru soran kişiye muhakkak cevap verme prensibinin kaynağı da yine Hz. Peygamber'in bu konudaki sorularıdır. Peygamber (s.a.) ashâbın bâzı hatâlı hareket ve düşüncelerini düzeltirken de sorulardan faydalanmıştır. Bu iki çeşit içinde Hz. Peygamber'in bir cevap alma maksadı olmadan sorduğu sorular da bulunmaktadır. Rasûlullah (s.a.) zaman zaman ashâba çeşitli konularda bilgi edinmek için de sorular sormuştur. Bu özellikteki sorularda Hz. Peygamber'in devlet başkanı, eğitimci ve âile reisi gibi vasıfları ön plana çıkmaktadır. Devlet başkanı olarak sorduğu sorular görev vereceği kişiyi tâyin, denetim, tanıma ve tetkîk, kimlik tesbîti, istişâre, yargı ve teşvîk gibi amaçlara hizmet etmekte ve Rasûlullah (s.a.)'ın sahâbîlere olan yakın ilgisini göstermektedir. Eğitimci vasfıyla sordukları ise O'nun çevresiyle son derece ilgili, eğitimle hayatı içiçe tutan, ashâba düşüncelerini açıklama imkânı tanıyan ve onları kendileri için daha önemli konulara yönlendiren bir muallim olduğunun delîli niteliğindedir. Hz. Peygamber'in âile fertlerine sorduğu sorular da O'nun nasıl bir eş, baba ve dede olduğunu ortaya koymakta ve bu konuda da insanlığa örnek teşkîl etmektedir. Hz. Peygamber ashâbı dışında meleklerle gayr-i müslimlere (müşrik ve yahûdîler) de değişik amaçlarla çeşitli sorular yönlendirmiştir.

THE QUESTIONS OF THE PROPHET The Prophet (as) who stressed on his role as on educatar and teacher used the method of question-answer to e great dgree in his education. He mode his companions think over the rebted subjects by giving examples and sometimes tried to make them intensify oven them as for as possible. He taught the companions how to use their knowledge and how to analyse the problems by the method of question. The principle of responding the person who asks and without delay enegligence was derived from the questions of Hz. Prophet. The Prophet (as) used the some method to improve the opinions and usages of the companions. Within this type of questioning, we find the questions which the Prophet didn`t intend to get on answer but intended to guide the person to a conciousners about the wrangness of his opinion as action. Another kind of questions are the anes asked for taking information. These questions arovse as a result of the roles of The Prophet (as) in the societ like leader, educal father. He asked questions about the people whom he appointed to publical positions and about information, control, consultation, jurisdiction, etc. as a result of his leadership role. The questions which he asked as an educator show his interest in his disciples and prove his guidance them to the proper way of life for each one of them. The questions he asked as a father, show the degree and quality of his relations with his family members. All there types of questions constitute a guidance and an example for humanity.
Keywords: HADİS; HZ. MUHAMMED, 571-632; Peygamberler