Yaygın eğitim kurum ve kuruluşlarının bilgisayar eğitimi programlarının değerlendirilmesi (izmit örneği) - Aktaş, Tuğrul (My University, 2007)
Hayatımızın içine nüfuz etmiş olan teknoloji günümüzde bireylerin yaşamlarını birinci dereceden etkilemektedir. Bu çağda bireylerin teknoloji ile barışık yaşayabilmesi için bilgisayar bilgisine sahip olması gerekmektedir. Örgün eğitim çatısı altında olanlar okulda, yetişkinler de bir çok yaygın eğitim kurum ve kuruluşlarında eğitim alarak bu gereksinimlerini karşılamaktadır. İzmit’te yetişkinlere bilgisayar eğitimi vermeye yönelik halk eğitimi merkezi, belediyeler, özel kurslar, vakıflar ve dernekler bir çok kurs açmaktadır. İşte bu araştırma, İzmit’te yetişkinlere bilgisayar eğitimi veren yaygın eğitim kurumlarının bilgisayar eğitimi programlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. İzmit’te bilgisayar eğitimine devam eden 332 kursiyere anket uygulanmıştır. Anket 65 sorudan (demografik:10, eğitim programının içeriği:10, eğitim ortamı ve araç gereçler:14, usta öğreticiler:10, sınavlar:2, eğitim yöntem ve teknikleri:5, kurs ve program hakkındaki genel görüşler:14) oluşmaktadır. Verilerin frekans ve yüzdeleri hesaplandıktan sonra, Kurum Tipi (özel, kamu), Kurum Kategorisi(İHEM, KO-MEK, Özel ve Diğer), Demografik Özelikler ve kursun ücretli olup olmadığına göre veriler arasında anlamlı derecede farklılaşan görüşleri tespit etmek için Anova ve t-testi ile analizler yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bazı veriler şöyledir; Bilgisayar eğitimine genelde gençler, bekarlar ve bayanlar katılmaktadır. Kursiyerlerin yarısı kurslara ücretsiz katılmaktadır. Kursiyerlerin önemli bir kesmi kurs programının hazırlanmasında yaş, ihtiyaç ve eğitim düzeylerinin dikkate alınmadığı, temizliğe yeterli düzeyde özen gösterilmediği, kantinin yeterli olmadığını, kurs öncesi verilen bilgininin yetersiz olduğunu belirtmişlerdir. Bunlara rağmen kurslarda istihdam edilebilmeleri açısından gerekli bilgi ve becerilerin verildiğini, bilgilerin yeni olduğunu belirtmiştirler. Gittikleri kursu başkalarına da önermektedirler. Anket çalışma bulgularına göre; Kurs programlarının hazırlanırken farklı yaş ve ihtiyaca göre düzenlenmesi ve grupların oluşturulurken bunların göz mönüne alınması, yazılı ve görsel notlar verilmesi, uygulama ve proje çalışmalarına ağırlık verilmesi, temizliğe özen gösterilmesi, kurs karşılığında cüzide olsa bir miktar ücret alınması, sınıfların kalabalık olmaması ve herkesin tek başına bilgisayar başına oturabilmesi eğitimin daha iyi olması için önerilmektedir.

This research has been made for the purpose of evaluating widespread training institutions which give computer training to adults. Survey has been applied to 332 course attendants. The survey consists of 65 questions (demographic: 10, content of training programs: 10, training environment and tools: 14, expert trainers: 10, exams: 2, training methods and techniques: 5 general views about course and program : 14). After computing frequency and percentages of data analyses has been made with t-test and Anova to determine meaningfully different views among data depending on Institution Type (public, private), Institution Category (IHEM, KO-MEK, Private and Other), Demographic Properties, course’s being with charge or free. Some outcomes obtained at the end of research are as follows: usually young people, singles and women attend computer course. Half of the course attendants attend the course without fee. Considerable part of attendants have revealed that age, need and training levels have not been considered while preparing course programs, cleanliness has not been too much cared, canteen is not sufficient, pre-course information is not sufficient. Although these, they have clarified that necessary information and skills is given in the courses and information is up to date. They recommend the course they attended to others. Course programs’ regulation according to different ages and needs while being prepared and taking this into consideration while forming groups, giving written and visual notes, giving weight to implementation and project works, taking fee in payment for course even if a small amount, classes not being crowded and everyone’ s using a computer by himself/ herself will provide a better training.
Keywords: Eğitim_Bilgisayarlar; Halk Eğitimi