Disosiyasyon - Oray, Umut (My University, 2006)
Sinema tarihi boyunca sık sık perdeye aktarılmış fakat ismi yeni konmuş sayılabilecek bir hastalık : disosiyasyon... Türkçe karşılığıyla bütünlüğün yitirilmesi... Bu tezde genel hatlarıyla hastalığın bir haritasını çıkarmak ve neredeyse aynı kulvarda ilerleyen sinema sanatı ve psikiyatri biliminin birbiriyle etkileşimlerini gözler önüne sermek amacı güdülmüştür. Filmde –en yalın haliyle- altı çizilmek istenen “bütünlüğü yitirmek, yeni bir bütünlük oluşturma mecburiyetini de beraberinde getirir ve bu yeni bütünlük geçmiş acılar ve travmaların izlerini taşır.” düşüncesi, tez ile derinleştirilmeye çalışılmış, sosyolojik bazı veri ve gözlemlere de atıfta bulunularak günümüz dünyasının ve dayatılan yönelimlerin -gerek reel gerek sanal- özgür birer birey olmayı amaçlayan bizleri ne denli disosiyatif bir ruh haline sürüklediği anlatılmak istenmiştir.

Dissociation is an illness which’s name was founded recently but filmed often troughout the history of cinema... İt simply means : loss of wholeness... İn this thesis we intend to show a generalized map of the illness and visualize the very close relationship and the influence between cinema and psychiatry. We try to become deep and underline the idea “the loss of wholeness (dissociation) results in the obligation to build a new wholeness and this new wholeness carries the effects of the past griefs and traumas...” Reffering to sociological datas and observations we also intend to explain how todays world and its –not only real but also virtual- politically insisted directions, effects on the individuals –who dreams and aims to be free- and puts them (us) in a dissociative spirit...
Keywords: Disosiyasyon_Hastalıklar; Sinema