Tarihsel çevrenin tarih eğitimine etkisi: Adalar örneklemi - Nişacı, Mesiha Gökkaya (My University, 2010)
TARİHSEL ÇEVRENİN TARİH EĞİTİMİNE ETKİSİ: ADALAR ÖRNEKLEMİ Türkiye pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından dolayı yerel tarih açısından önemli bir yere sahiptir. Bu araştırma, Adalardaki tarihi mekanlar örnekleminde, tarihi yerlere yapılacak alan gezilerinin öğrencilerde yerel tarih anlayışının gelişmesine, çevredeki tarihsel dokuyu koruma bilincinin oluşmasına ve tarih dersine olan ilginin artmasına nasıl etki ettiğini tespit etmek amacını taşımaktadır. Örnek olay yöntemi araştırma modeli olarak kullanılmış ve veri toplama aracı olarak da mülakat, gözlem ve anket tekniklerinden faydalanılmıştır. Anket sonuçları yorumlanmış, geziler esnasında yapılan gözlemlere ilişkin notlar tutulmuş ve geziler kamerayla kayıt altına alınmıştır. Aynı şekilde gezilerden sonra öğrencilerle sözlü mülakatlar yapılmış ve bunlar da kaydedilmiştir. Tüm bu kayıtlar ve notlar yorumlanarak araştırmaya dair bulgular elde edilmiştir. Yerel tarih öğretimi, yakın çevre, alan gezileri.

THE EFFECT OF LOCAL HISTORICAL ENVIRONMENT ON TEACHING HISTORY: PRINCE ISLANDS SAMPLE Turkey, having hosted many different civilizations, has an important place in terms of teaching local history. This study, based primarily upon teaching local history, aims at developing an understanding of local history, making students conscious about the conservation of architectural structures in the immediate area and increasing their interest in history lessons by means of field trips to historical sites in Prince Islands. The research model has been basen on case study, a qualitative research model, and interviews, observation and questionnaires have been used in the data gathering process. All observations have been filed, and the field trips and oral interviews afterwards have been recorded with a video camera. Students were interviewed similarly after the field trips, which have also been recorded. All these recordings and notes gathered have been analyzed and thus research findings have been obtained. Key wrods: Teaching local history, immediate area, field trips
Keywords: Tarih_Eğitim