The Interaction of Turkey's Decarbonization Target with Innovation Types - FEYZİOĞLU, AHMET (My University, 2022)
2020-2030 dönemi, Sürdürülebilir Kalkınma vizyonunun gerçekleşmesi için “Decade Of Action” olarak tanımlanmaktadır. Gerek Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat’la oluşturduğu “Karbon-nötr” toplum/kıta hedefinde, gerekse de dünyanın her yerinde Sürdürülebilir Kalkınma için yapılan hazırlıklarda söylemden eyleme geçişin sağlanması gerekmektedir. Bu vizyonda ESG Analizleri, ESG Skorları, ESG Regülasyonları ve diğer uygulamalar özel sektöre yol gösterici olacaktır. Fakat 2030 ve sonrası dönemin teknolojilerinin geliştirilmesinde asıl aksiyon becerisi İnovasyon Kültürü ile Sürdürülebilirlik Kültürü’nün örtüştüğü simbiyotik fikir geliştirme alanın tanımlanmasında vücut bulur. Tüm sürdürülebilirlik unsurları, küresel ısınmanın engellenmesi için gerçekçi ve etkili emisyon azaltım hedefleri merkeziyetinin etrafında, sosyal etkisi yüksek, bütünleyici ve inovatif uydular olarak düşünülmektedir. Küresel piyasa ve iş dünyası için yürürlüğe giren düzenleyici çerçevelerin tümünde, iklimbilim odaklı gerçekçi karbon yönetimi ile yenilenebilir enerji politikaları geliştirmek, üretim ve tüketim yöntemlerinde gerçekçi emisyon azaltım projeksiyonları oluşturmak, sürdürülebilirlik temalı inovasyon fonksiyonlarının hızlandırılması, karbon dengeleme/fiyatlandırma/bütçeleme araçlarının kullanımı ve “net sıfır karbon firma olma hedefi” merkezi öncelikler olarak belirginleşmiştir. Türkiyenin karbonsuzlaşma hedefi doğrultusunda “Döngüsel Ekonomi’ye Geçiş” hareketinin gereklilikleri için inovasyon çalışmaları gerçekleştirmektir. Bir inovasyon çalışması için asgari koşul ürün, süreç, pazarlama yöntemi veya organizasyonel yöntemin kurum için yeni olmasıdır. İnovasyon fikirlerinin, odaklarının, ortaklıklarının ve 2030 sonrası ticari teknolojilerin oluşmasında döngüsellik bileşenlerinin (kullan-onar-geri dönüştür-tamir edilemeyeni yeniden üret) inovasyon çeşitleriyle (yapıldığı alana göre: ürün – süreç – pazarlama – organizasyonel – iş modeli) etkileşimleri öne çıkarmaktadır. İnovasyon çalışmalarıyla ISO 14064 Kalite Yönetim Sistemi süreciyle tanımlanan Kurumsal Sera Gazı Envanteri’ni kapsam 3 çözünürlüğüyle birlikte çıkarmak, küresel, bölgesel, ulusal ve sektörel “Net Sıfır Emisyon” amacı doğrultusunda “Bilim Temelli Hedefler”(SBT) ve “Karbon Saydamlık Projesi”(CDP) yaklaşımlarını kullanarak “Karbonsuzlaşma Stratejileri” oluşturmak, iklim değişikliğiyle mücadele aksiyomatiğini belirlemek, uygulamaların etkililiğini, performansını izlemek ve değerlendirmek yoluyla hayata geçmesini amaçlamaktadır. Bu çalışmada; 2030 ve sonrası dönemin “Döngüsel Ekonomi”ye hizmet eden inovasyon çalışmalarında ticarileştirme ve uygulanabilirlik açısından Türkiye’nin sürdürülebilirlik hedef ve öncelikleriyle inovasyon çeşitlerinin örtüştüğü örnekler analitik olarak gösterilmek ve genel bir değerlendirme sunmaktadır.

The period 2020-2030 is defined as the “Decade Of Action” for the realization of the Sustainable Development vision. Both in the “Carbon-neutral” society/continent target established by the European Union with the Green Deal and in the preparations for Sustainable Development all over the world, it is necessary to ensure a transition from discourse to action. In this vision, ESG Analysis, ESG Scores, ESG Regulations and other applications will guide the private sector. However, in the development of the technologies of the period of 2030 and beyond, the main action skill is embodied in defining the field of symbiotic idea development where the Culture of Innovation and the Culture of Sustainability overlap. All sustainability elements are considered to be complementary and innovative satellites with high social impact, around the centrality of realistic and effective emission reduction targets to prevent global warming. In all of the regulatory frameworks that have come into force for the global market and the business world, developing renewable energy policies with realistic carbon management focused on climatology, creating realistic emission reduction projections in production and consumption methods, accelerating sustainability-themed innovation functions, using carbon balancing/pricing/budgeting tools and “net zero carbon company target” have become evident as central priorities. In line with Turkey’s decarbonization goal, it is to carry out innovation studies for the requirements of the “Transition to Circular Economy” movement. The minimum condition for an innovation study is that the product, process, marketing method or organizational method is novel to the organization. In the formation of innovation ideas, focuses, partnerships and commercial technologies after 2030, the components of circularity (Reuse, Recycle, Regenerate, Reduce) are used by the types of innovation (according to the field in which it is made: product – process – marketing – organizational – business model). To issue the Corporate Greenhouse Gas Inventory defined by the ISO 14064 Quality Management System process with its innovation studies, to create “Decarbonization Strategies” by using “Science Based Targets” (SBT) and “Carbon Disclosure Project” (CDP) approaches in line with the global, regional, national and sectoral “Net Zero Emissions” objective, It aims to determine the axiomatics of combating change, to monitor and evaluate the effectiveness, performance of applications and to implement them. In this study; In terms of commercialization and applicability in the innovation studies serving the “Circular Economy” of the 2030 and later period, examples where Turkey’s sustainability goals and priorities overlap with innovation types are shown analytically and provide a general evaluation.
Türkiye’nin karbonsuzlaşma hedefinin İnovasyon çeşitleriyle etkileşimi
Keywords: İnovasyon; Karbonsuzlaşma; Geliştirme; Innovation; Decarbonization; Development