İşletmelerde örgüt kültürünün şekillendirilmesinde liderin rolü - Kocakaya, Asya (My University, 2006)
Bu çalışmanın temel amacı, örgüt kültürü kavramıyla ilgili bir literatür çalışması yapılarak yönetim bilimi için son derece önemli olan örgüt kültürünün açıklanması ve örgüt kültürünün şekillendirilmesinin liderin rolü ile ilişkisinin araştırılması olmuştur. Çalışmanın birinci bölümü, kültür kavramının açıklanmasına ayrılmış olup, kültürün genel olarak tanımlanması yapılmış, özellikleri belirtilmiş, kültürü oluşturan öğeler tek tek incelenmiş ve kültür çeşitlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, yönetim kuramları ile kültür ilişkisi incelenmiştir. Geleneksel, yeni geleneksel, çağdaş yönetim kuramları ile kültür ilişkisi ve yönetim kuramlarında örgüt kültürü kavramının ortaya çıkışı incelenmiştir. Üçüncü bölümde, örgüt kavramının tanımına ilişkin temel yaklaşımlar üzerinde durulmuş, özellikleri, unsurları, oluşturulması, örgüt kültürü ile yöneticilerin kişisel özellikleri ilişkisi ve benzer kavram ve tanımlar irdelenerek, örgüt kültürünün işletmedeki yeri ve önemi incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise, yöneticilerin liderlik tarzlarının örgüt kültürü üzerinde etkisi açıklanmıştır. Yöneticilik ve liderlik kavramları tanımlanmış ve ardından iki kavram arasındaki farklar ve ardından işletme yönetiminde liderin rolü ve fonksiyonları açıklanarak yöneticilerin liderlik tarzları uygulamaları incelenmiştir. Beşinci ve son bölümde ise, bütün çalışma boyunca irdelenerek anlatılan işletme yönetiminin şekillendirilmesinde liderin rolü genel hatlarıyla özetlenerek önemi belirtilmiş, sonuç olarak da genel bir değerlendirme yapılmıştır.

The main aim of this literature study is to explain the organisational culture as a concept and investigating the role of the company leader while forming organisational culture. At the first part, the description of the culture is done and the spesifications, elements and the types of the culture is explained. At the second part, the connection between the management theories and culture is examined. At the third part, forming the organisational culture and the relation between the manager’s characteristics and organisational culture is examined. And the importance of the organisational culture is stated. At the fourth part, the effect of the management characteristic of the leader’s on the organisational culture is declared. Management and leadership consepts are explained and teh similar and different caharacteristics of both is explained. At the last and fifth part, the main thing which is explained in whole study is is explained in short lines, the role of the company leader while forming organisational culture is declared and a general evaluation is made.
Keywords: Liderlik; Örgüt Kültürü; Toplam Kalite Yönetimi