Yasa dışı kripto para madenciliğinde ceza sorumluluğu - ÇAKIR, KERİM (My University, 2022)
Kripto para madenciliği, blok zincir üzerinde yapılan işlemleri doğrulamak ve yeni kripto para birimleri oluşturmak anlamına gelen bir faaliyettir. Kripto para madencileri özel donanıma sahip bilgisayarlarla yeni bir kripto para değeri elde eder ve bunun karşılığında kripto para ile ödüllendirilir. Esasında bireysel veya toplu halde yapılan kripto para madenciliğisuç teşkil etmez. Ancak kripto para madenciliğinin yüksek elektrik maliyeti ve madenciliğin güçlü donanıma sahip bilgisayarlar gerektirmesi kötü niyetli kişilerin zararlı yazılımlar marifetiyle bilişim alanında birtakım suçları işlemesine neden olur. Çalışmada, bilişim sistemleri üzerinden yapılan yasa dışı kripto para madenciliğinin suç teşkil eden yönleri ele alınıp konu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda yer alan bilişim sistemine girme suçu ile sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu temelinde tartışılacaktır. Anahtar Kelimeler: Kripto para, kripto para madenciliği, bilişim sistemi, veri, zararlı yazılım.

Cryptocurrency mining is an activity which means verifying transactions on the blockchain and creating new cryptocurrencies. Cryptocurrency miners get a new cryptocurrency value with specially equipped computers and are rewarded with cryptocurrency in return. In fact, individual or collective cryptocurrency mining does not constitute a crime. However, the high electricity cost of cryptocurrency mining and the fact that mining requires computers with powerful hardware cause malicious people to commit some crimes in the field of informatics by means of malicious software. In the study, the criminal aspects of illegal cryptocurrency mining through information systems will be reviewed and the matter will be discussed based on the crime of accessing a data processing system and the crime of preventing the functioning of a system and deletion, alteration or corrupting of data in the Turkish Penal Code numbered 5237. Keywords: Cryptocurrency, cryptocurrency mining, IT system, data, malware.
Criminal liability in illegal crypto mining
Keywords: Kripto para; kripto para madenciliği; bilişim sistemi; veri; zararlı yazılım.; Cryptocurrency; cryptocurrency mining; IT system; data; malware