Borçlar kanunu hükümleri çerçevesinde taksitle satım sözleşmesi - Ünlütepe, Mustafa (My University, 2008)
BORÇLAR KANUNU HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE TAKSİTLE SATIM SÖZLEŞMESİ Uygulamada büyük bir yere sahip taksitle satım sözleşmesi, konusunu taşınır malların oluşturduğu, alıcı tarafından satım bedelinin kısım kısım ödendiği veresiye satımın bir türü niteliğindedir. İhtiyaç duyulmakta olan malların bedelini peşin ödeyerek almak imkanı bulunmayan alıcılar, bedeli taksitler halinde ödemek suretiyle edinmektedirler. Bu sayede bedelin daha sonra ödenmesine rağmen malın kullanılması ve ihtiyaçların giderilmesi mümkün olmaktadır. Taksitle satım sözleşmesinde malın tesliminden önce yapılan ödemeler taksit niteliğine sahip değildir ve malın tesliminden sonra en az iki taksitin varlığı gerekmektedir. Taksitle satım sözleşmesi, temel olarak Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Borçlar Kanunu’nda düzenleme altına alınmaktadır. Borçlar Kanunu Tasarısı ile taksitle satım sözleşmelerine ilişkin olarak farklı ve daha kapsamlı bir düzenleme getirilmektedir. Tasarı’nın yürürlüğe girmesi ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun arasında uygulama ve yorum sorunları ortaya çıkacaktır. Tasarı kanunlaştığında daha sonra yürürlüğe giren genel kanun olmakla, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un tatbik edildiği taksitle satım sözleşmelerine de Tasarı hükümleri uygulanacak ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un Tasarı’ya aykırı olmayan hükümleri uygulanmaya devam edilecektir. İncelememizde taksitle satım sözleşmesi, Borçlar Kanunu ve Borçlar Kanunu Tasarısı hükümleri çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Tasarı’nın taksitle satım sözleşmesine ilişkin düzenlemeleri ayrıntılı olarak açıklanmaya gayret edilerek Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un taksitle satım sözleşmesini düzenleyen hükümleri arasındaki mevcut temel farklılıklar üzerinde durulmaya çalışılmıştır.

AGREEMENT OF SALES ON INSTALLMENT WITHIN THE FRAME OF THE CODE OF OBLIGATIONS ADJUDICATIONS Sales on Installment Agreement it is a kind of wide range application takes its subject from the movable properties where its sales price paid partially on installment by the purchaser. Purchasers who don’t have the possibility to purchase needed goods in cash, they provide these goods by paying this price on installment. By this means it become possible to fill this gap and receiving and using the needed goods even the payment made later. Within the cover of the Installment purchasing agreement payments made before the goods are delivered are not considered as installment because minimum two installments are required. Agreement of Purchasing by Installment is regularized under the Law Protection of the Consumer and Code of Obligations. With Code of Obligation Draft brings more detailed and different approach related to the Sales by installment. After the promulgation of that draft will create interpretation and application problems within the Law for the Protection of the Consumer. When that draft is legalized will be the general law promulgated therefore shall be applied over the sales on installment agreements where also he Law for the Protection of the Consumers are in application and the provisions of the Law for the Protection of the Consumers where not conflicting with the draft Law will be continued to apply. In our study we tried to evaluate Sales on Installment Agreements within the cover of the Law of Obligations and Draft Provisions of the Law of Obligations. Regulations of the draft related to the Sales on Installment Agreement are studied to explain the main differences between the provisions of the Law for the Protection of the Consumer and the regulations are made by the draft Law on the Sales on Installment Agreements.
Keywords: Borçlar Kanunu; Özel Hukuk; Sözleşmeler_Hukuk