Elastik ayak bilekliği üretimi ve performans özelliklerinin incelenmesi - Yılmaz, Ercan (My University, 2024)
Yapılan literatür araştırmasında ve sektördeki ürün araştırmasında farklı kullanım alanlarına yönelik olarak geliştirilmiş ve kullanılmakta olan farklı performans özellikleri gösteren medikal bileklikler üretildiği görülmüştür. Literatürde yapılan araştırmada medikal alanda ve fizik tedavide kullanılan tekstil ürünleri ile ilgili çeşitli sayı ve içerikte araştırmaların olduğu görülmektedir. Medikal alanda kullanılmak için üretilen bileklikler için çeşitli üretim yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları yuvarlak örme makineleri veya çorap örme makineleri ile üretilmektedir. Bir kısmı ise endüstriyel düz örme makineleri ile üretilmektedir. Bu araştırma çalışmasında endüstriyel düz örmemakinesi ile elastik ayak bilekliği kumaşları üretilmiştir. Çalışmamızda hammadde olarak poliamid iplikleri kullanılmıştır. Esneklik kazandırmak için gipe ipliği kullanılmıştır. Örgü olarak tek çelik örgüsü kullanılmış olup, tek çelik örgüdeki arkada örgü yerine elastik iplik belirli aralıklarla nopen (askı) ile tutturularak kumaşa dahil edilmiştir. Elastik gipe ipliğinin bu atlama aralıkları her farklı test numunesinde 1 nopen 1 atlama, 1 nopen 2 atlama, 1 nopen 3 atlama, 1 nopen 4 atlama, 1 nopen 5 atlama, 1 nopen 6 atlama ve 1 nopen kumaş genişliğince atlama şeklinde tamamlanmıştır. Dolu iğne örgüsünün sıra sayısı değiştirilerek farklı kumaş numuneleri üretilmiştir. Üretilen numuneler 3 farklı ilmek uzunluğu için üretilerek kumaş sayısı çoğaltılmıştır. Üretilen kumaş numunelerinin doğrusal kuvvet uygulayan mukavemet cihazında çekme ve uzama davranışları ölçümlenmiştir. Ölçümlenen çekme ve uzama davranışları analiz edilerek, yapıların performans özellikleri gözlemlenmiştir. Üretilen elastik ayak bilekliklerinin testleri uluslararası standartlar doğrultusunda yapılmıştır. Üreticiler yapılan testlerin sonuçlarına göre üretecekleri kumaşın özelliklerine karar verebilir.

In the literature research and product research in the sector, it was seen that medical wristbands with different performance features were produced and developed for different areas of use. In the research conducted in the literature, it was seen that there arevarious numbers and contents of research on textile products used in the medical field and physical therapy. Various production methods are used for wristbands produced for use in the medical field. Some of these are produced with circular knitting machines or sock knitting machines. Some are produced with industrial flat knitting machines. In this research study, elastic ankle fabrics were produced with industrial flat knitting machine. Polyamide yarns were used as raw material in our study. Gipe yarn was used to provide flexibility. Single steel braid was used as knitting, and instead of knitting at the back in single steel braid, elastic yarn was attached with nopen (hanger) at certain intervals and included in the fabric. These skip intervals of elastic gimpe yarn were completed in each different test sample as 1 nopen 1 skip, 1 nopen 2 skips, 1 nopen 3 skips, 1 nopen 4 skips, 1 nopen 5 skips, 1 nopen 6 skips and 1 nopen fabric width skip. Different fabric samples were produced by changing the row number of full needle knitting. The samples produced were produced for 3 different loop lengths and the fabric number was increased. The tensile and elongation behaviors of the fabric samples produced on the industrial flat knitting machine were measured in the strength device that applies linear force. The measured tensile and elongation behaviors were analyzed and the performance characteristics of the structures were observed. The tests of the elastic ankle strapsproduced were carried out in accordance with international standards. Manufacturers can decide on the properties of the fabric they will produce according to the results of the tests.
The production and analysis of performance properties of elastic ankle brace
Keywords: knitted; Materia medica; medical textiles; medikal tekstiller; örme; tekstil; Tekstil endüstrisi; Textile industry; Tıbbi malzemeler; tıbbi tekstiller textile