Avukatların yaşam boyu öğrenme yeterlikleri ve iş doyum düzeylerinin incelenmesi : İstanbul barosu avukatları örneği - Çolak, Elif (My University, 2024)
Yaşam boyu öğrenme, bireylerin sürekli olarak bilgi, beceri ve yeteneklerini geliştirme çabalarını ifade eder ve bu becerilerin iş doyumu üzerindeki etkisini anlamak, avukatların mesleki tatminini artırmak açısından önemlidir. Bu çalışma, avukatların yaşam boyu öğrenme yeterliklerinin iş doyum düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplamak amacıyla; kişisel özelliklere yönelik soruların oluşturduğu anket formu yanında Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlik Ölçeği ve Minnesota İş Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırmanın evreni İstanbul Barosu’na kayıtlı 62,587 avukattır. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmada örneklem, uygun örnekleme yöntemi ile seçilmiş 461 avukattan oluşmaktadır. Elde edilen veriler, SPSS 26 paket analiz edilmiştir. Bu analizler; frekans analizleri, betimsel istatistikler, normallik testi, Cronbach Alpha güvenilirlik testi, korelasyon analizi, regresyon analizi, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve çoklu karşılaştırma testidir (Tukey). Analizler sonucunda, yaşam boyu öğrenme yeterliklerinin iş doyum düzeyi üzerine pozitif etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Öz yönetim yeterliği, öğrenmeyi öğrenme yeterliği ve karar verebilme yeterliği, iş doyumunu pozitif yönde etkilediği, dijital yeterliğin negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Araştırmada, yaşam boyu öğrenme yeterliklerinin içsel ve dışsal iş doyumu üzerine pozitif yönde etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, araştırmada, kadınların dijital yeterliklerinin, evlilerin ise öz yönetim yeterliklerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmış iken öğrenmeyi öğrenme yeterliğinin 45 yaş ve üzerindekilerde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak, erkeklerin, evlilerin ve 45 yaş ve üzeri grubun genel iş doyumunun daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu araştırma, avukatların yaşam boyu öğrenme yeterliklerinin ve iş doyumunun çeşitli demografik faktörlerden nasıl etkilendiğine dair önemli bulgulara ulaşmıştır. Hem yaşam boyu öğrenme yeterliği alt boyutları hem de yaşam boyu öğrenme yeterliği iş doyumunu yordamaktadır. Avukatlarda yaşam boyu öğrenme yeterlikleri ve iş doyumu ile ilgili daha çok araştırma yapılması önerilmiştir.

Lifelong learning refers to individuals' efforts to continuously improve their knowledge, skills and abilities, and understanding the impact of these skills on job satisfaction is important to increase the professional satisfaction of lawyers. This study was conducted to examine the effect of lawyers' lifelong learning competencies on their job satisfaction levels. In order to collect data; In addition to a questionnaire, the Lifelong Learning Competence Scale and the Minnesota Job Satisfaction Scale were used. The population of this research is 62,587 lawyers registered with the Istanbul Bar Association. In this research, where the relational screening model was used, the sample consists of 461 lawyers selected by the convenient sampling method. The data obtained was analyzed with the SPSS 26 package program. These analyses; frequency analyses, descriptive statistics, normality test, Cronbach Alpha reliability test, correlation analysis, regression analysis, independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and multiple comparison test (Tukey). As a result of the analysis, it was determined that lifelong learning competencies had a positive effect on the level of job satisfaction. It has been determined that self-management competence, learning to learn competence and decision-making competence positively affect job satisfaction, while digital competence negatively affects it. In the study, it was determined that lifelong learning competencies had a positive effect on internal and external job satisfaction. In addition, the study concluded that the digital competence of women and the self-management competence of married people are higher, while the competence of learning to learn is higher in those aged 45 and over. Finally, it was determined that the general job satisfaction of men, married people and those aged 45 and over was higher. As a result, this research has reached important findings about how lawyers' lifelong learning competencies and job satisfaction are affected by various demographic factors. Both the sub-dimensions of lifelong learning competence and lifelong learning competence predict job satisfaction. It has been suggested that more research should be conducted on lifelong learning competencies and job satisfaction in lawyers.
Investigation of lawyers' lifelong learning competencies and job satisfaction levels : the case of Istanbul bar association lawyers
Keywords: Adult learning; Avukatlar; Education (Continuing education); Eğitim (Sürekli eğitim); İş Doyumu Lawyers; Job Satisfaction; Lawyers; Lifelong learning; Lifelong Learning Competence; Turkey; Türkiye; Yaşam boyu öğrenme; Yaşam Boyu Öğrenme Yeterliği; Yetişkin öğrenimi