Avrupa Birliği projelerinin okul yenileşme iklimine katkısına ilişkin öğretmen görüşleri - Çat, Gülnur (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı, Avrupa Birliği projelerinin okul yenileşme iklimi katkısına ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesidir. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasıyla desenlenmiştir. Çalışma grubu için; AB Projesi yürüten ve projenin başından sonuna kadar okulda görev yapan 20 öğretmen amaçlı örneklem yöntemiyle seçilmiştir. Öncelikle uzman görüşü ile araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile öğretmenlerin Avrupa Birliği projelerinin okul yenileşme iklimine katkısına ilişkin düşünceleri yüz yüze ve online görüşme ile kayıt altına alınmıştır. Daha sonra elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak kod ve temalar oluşturulmuştur. Elde edilen bulgulara göre katılımcılar okul yenileşme iklimini; okulun yenileşme sürecine adaptasyon, yaratıcı düşünme ortamı, okulun proje ekosistemini deneyimlemesi ve paylaşılan işbirlikçi algı olarak tanımlamışlardır. Tüm katılımcıların yenileşmeye açık ve istekli duruş sergilediği, yenileşme ihtiyacının AB Projeleriyle karşılanabilir ve projeleri “tavsiye merkezi” olarak kabul ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. AB projeleriyle tanışma süreçlerini yeni bilgi, yeni uygulama yaratma dürtüsü ve kartopu etkisi olarak tanımlayan öğretmenlerin, AB Projelerinin yenilikçiliği teklif ettiği en yoğun alanı kişisel gelişim, en az alanı ise akademik gelişim olarak vurgulamaları dikkat çekicidir. Öğretmenlerin her kurumun yenileşme ihtiyacı içinde olduğu, yeniliği benimseyen vizyonlarıyla örgütsel performansa ve etkinliğe katkıda bulunmayı destekledikleri bulgusuna ulaşılmıştır. AB projelerinin öğretmenlere sürekli kendilerini geliştirebilecekleri fırsatlar sunduğu, kullanılan yöntem ve tekniklerin benzerliklerini ve farklılıklarını karşılaştırma olanağı verdiği, AB hareketliliği ürün ve hizmetlerinin yenilikçilik anlamında yüksek oranda okullara dönüşüm sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenler AB Projelerini kendilerinin yenileşmesi ve yenilikçilik deneyim kazanmaları için erişilebilir bir araç, finansal kaynak, zaman kaynağı, bilgi kaynağı, yenilik kaynağı ve insan kaynağı olarak gördükleri bulgusuna ulaşılmıştır. Model, modül, müfredat, program gibi proje somut çıktılarının sadece okul yenileşme iklimine değil ulusal düzeyde yenileşmeye yönelik katkısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ulus ötesi hareketliliğin amacına uygun hakkıyla yerine getirilmemesi, gezi amaçlı kullanılması okul yenileşme iklimi önünde engel olduğu sonucuna varılmıştır. AB projelerinin okul yenileşme iklimine faydalı olması için ulus ötesi hareketliliğin amaç dışı kullanılmaması, işbirlikçi, paylaşımcı takım ruhuna sahip olunması, destekleyici yönetici tutumu, bürokratik engellerin aşılması, fonlarda artış olması ve risk yönetimi becerisine sahip olunması gerektiği önerileri verilmiştir. Projelerin, dijital eğitim ağının etkin kullanımı sayesinde pandemi sürecinde hazırbulunuşluk sağladığı sonucuna varılmıştır. AB projelerinin eğitimde teknoloji kullanımı tutumlarına etkisine yönelik araştırma yapılması önerilmektedir. Avrupa Birliği Komisyonu Proje Hibe programları kurulduğundan bu yana kendini sürekli yenilemekte ve yenilik için araştırmalar yapmaktadır. Bu sebeple Avrupa Birliği, Avrupa’daki araştırma ve inovasyon için temel finansman araçlarını Sokrates, Erasmus, Erasmus Plus gibi dönemsel olarak, birbirini takip eden çok yıllı çerçeve programları uygulamaktadır. Hibeleri bu dönemlerin ihtiyaçları doğrulusunda belirledikleri alanlarda, değer öncüllüğüne göre paylaşıldığı sonucuna ulaşılmıştır.

The purpose of this research is to examine the views of teachers on the contribution of European Union projects to the school innovation climate.The research was conducted with qualitative research method as case study. The population of study was chosen by the purposeful criterion sampling method of 20 teachers who carried out the EU Project and worked at the school from the beginning to the end of the project. First of all, with the interview form prepared by the researcher with the expert opinion, the views of the teachers regarding the contribution of the European Union projects to school innovation climate were recorded through face-to-face or online interviews. Then, the data obtained was subjected to content analysis and codes and themes were created. According to the findings, the participants shared the school innovation climate; They defined it as adaptation to the school's innovation process, creative thinking environment, school's experience of the project ecosystem and shared collaborative perception. It has been concluded that all participants exhibit an open and willing stance to innovation, that the need for innovation can be met with EU Projects and that they accept the projects as advice centres. Teachers who define the process of getting acquainted with EU projects as a snowball effect with the urge to create new knowledge and new practice. It is noteworthy that EU Projects emphasize the most intense area where innovation is offered as personal development and the least area as academic development. It has been found that teachers support contributing to organizational performance and effectiveness with their vision that adopts innovation and that every institution is in need of innovation. It has been concluded that EU projects offer teachers opportunities to constantly improve themselves, provide the opportunity to compare the similarities and differences of the methods and techniques used, and EU mobility products and services transform schools in terms of innovation at a high rate. It has been found that teachers see EU Projects as an accessible tool, financial resource, time resource, information resource, innovation resource and human resource for their own innovation and innovation experience. It has been concluded that the concrete outputs of the project such as model, module, curriculum and program contribute not only to the school innovation climate but also to innovation at the national level. It has been concluded that transnational mobility is not properly fulfilled in accordance with its purpose, and its use for excursions is an obstacle to the school innovation climate. In order for EU projects to be beneficial to the school innovation climate, suggestions were made that transnational mobility should not be misused, collaborative and sharing team spirit, supportive managerial attitude, overcoming bureaucratic obstacles, increase in funds and risk management skills should be provided. It has been concluded that the projects provide readiness during the pandemic process thanks to the effective use of the digital education network. It is recommended to conduct research on the effects of EU projects on the attitudes of technology use in education. The European Union Commission Project Grant programs have been constantly renewing themselves and researching for innovation since their establishment. For this reason, the European Union implements the main funding tools for research and innovation in Europe, such as Socrates, Erasmus, Erasmus Plus, periodically, successive multi-annual framework programs. It has been concluded that the grants are shared according to the value priority in the fields they have determined in line with the needs of these periods.
Keywords: Avrupa Birliği Projeleri; Education; Eğitim; Innovation; Innovation Climate; Yenileşme; Yenileşme İklimi European Union Projects