Özel hastanelerde sezaryen yapılma durumu - Kurt Durmuş, Meral (My University, 2008)
Bu çalışma Özel Hastanelerde Sezaryenle Doğum Yapılma Durumunu incelemek amacıyla retrospektif ve tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Ülkemizde sezaryen oranı %40.8 olup, özellikle özel hastanelerde bu oran çok yüksektir. (%50) Araştırmanın verileri, araştırma kapsamına alınan hastanelerin yöneticilerinden gerekli izinler alındıktan sonra (International Hospıtal ve Avrupa Florence Nıghtıngale Hastanesi) toplanmıştır. Öncelikle 2001-2006 yılları arasında sezaryen doğum yapmış primipar annelerin (n=498) dosyaları incelenerek, sosyodemografik ve obstetrik bilgileri öğrenmek amacıyla ( Form I) uygulanmıştır. Ayrıca 2007 ocak-haziran tarihlerinde her iki hastanede yeni sezaryen doğum yapan ve araştırmayı kabul eden (n=200) primipar annelerin önce dosyaları incelenmiş (Form I ) ve düşüncelerini öğrenmek amacıyla da post op 1.gün ( Form II )uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi bilgisayar ortamında yapılmıştır. Çalışmamızda; sezaryen oranı oldukça yüksektir. (%67) Sezaryene karar verilmesinde endikasyon olmayan nedenler öne çıkmaktadır. Anne adayının doğum korkusu (%29.5), ilk kez anne olma yaşının yukarılara kayması (%58.5), sosyoekonomik seviyenin yükselmesi kadınların sezaryeni tercih etmesine neden olmuş, hekimlerin çoğu da (%59) bu isteği olumlu karşılamıştır. Olgularımız büyük oranda (arşiv grubu %77.5, çalışma grubu%68), doğum öncesi kontrollerde sezaryen doğuma karar vermişlerdir. Araştırmamızda (arşiv grubu%35,çalışma grubu %57.4) oranlarında sezaryen doğum endikasyonları belirtilmemiştir. Çalışma sonucunda; gerek maternal morbiditeyi arttırması , gerekse maliyetinin yüksek oluşu gibi nedenlerle oranının düşürülebilmek amacıyla ulusal düzeyde etkin sağlık politikalarının yürürlüğe konması gereklidir. Ayrıca Devlet, Üniversite ve özel hastanelerdeki oranları karşılaştırmak aradaki farkların sebeplerini araştırmak amacıyla çalışmalar yapılmalıdır. Sezaryen, Sezaryen oranları, Endikasyonları

THE SITUATION CHILDBEARING WİTH CESAREAN SECTION IN PRIVATE HOSPITALS. The cesarean section ratio in our country is 40.8% and especially in private hospitals, this ratio is at the very high (50%). The data of the research had applied at the International Hospital and Europe Florence Nightingale Hospital after taking the necessary permissions from the administrators of the hospitals which are taken into research scope.Form I applied in order for learning sociodemographic and obstetric data, by analysing the files of primipara mothers (n=498) who had given birth via cesarean section, primarily between the years 2001-2006. Furthermore, at the dates January-June 2007, primipara mothers (n=200) who accepted the research and gave birth in both hospitals, their files were analysed (Form I) and post op (Form II) the first day had applied in order to learn their opinions. Evaluating data was done in the environment of computer. In our study, the ratio of cesarean section is too high (67%). The reasons do not become indication, have been becoming prominent when is decided on to cesarean section. Fear of birth of mother candidate ( 29%) , the age of being mother for the first time going up (58.5%), increasing the level of socioeconomic, had caused the women to prefer cesarean section, and most of the doctors (59%) had accepted this desire affirmatively. Our cases, in a big ratio (archieve 77.5%, survey 68%) had decided to cesarean section birth in prenatal (antenatal) control. In our research in the ratios (archieve 35%, survey 57.4%), indications of giving birth via cesarean section had not asserted. At the end of the study, the causes such as whether getting increasing the maternal morbitidy or its cost getting high, in order to decrease the ratio, is necessary to bring into force of health policies at the level of nation. Furthermore, studies should be done to investigate the causes of differences between, by comparing the ratios at state , university and private hospitals. Cesarean section, The ratios of cesarean section, Indications
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum_Özel Hastaneler; Özel Hastaneler