Lise seviyesinde öğrencilerin günlük yaşam olaylarını açıklama düzeyi ve buna kimya bilgilerinin etkisi - Ay, Selahatdin (My University, 2008)
Günümüzde yorumlamacı paradigmanın etkisiyle öğrencileri derse karşı motive etme yöntemleri de değişmiştir. Geleneksel öğretmen merkezli yöntemlerin tersine bu yaklaşımda öğrencileri derse motive etme içsel olmalıdır. Bunun için de öğrencilerin derse karşı olan olumlu isteklerini arttırmanın en önemli yolu öğrenilen konuların günlük yaşamda kullanılma alanlarının ve dolayısı ile öğrenilme gerekliğinin öğrencilere gösterimidir. Bununla birlikte, bilgilerin çevremizdeki olayları açıklayabilme yeterliliği ile öğrenilmesi, anlamlı öğrenmenin önemli bir göstergesidir. Dolayısıyla öğrenilen konuların günlük yaşamla ilişkilendirilmesi, anlamlı öğrenme içinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu ilişkinin gösteriminde en büyük rol öğretmene düşmektedir. Ancak öğrencilerin kimya alanında bu doğrultuda ne derece yetiştirildiği, bu alanda eksiklikler varsa neler olduğu ve bunların nedenleri merak konusudur. Bu çalışma tanımlanan sorulara cevap bulmak adına tüm kimya konularını kapsamasından dolayı lise seviyesinde yapılmıştır. Bu doğrultuda değişik okul türlerindeki lise son sınıf öğrencilerine kimya ile ilgili günlük hayatta karşılaşılan sorulardan oluşan bir anket ile bu sorularla ilişkili kimya bilgi seviyesini ölçmeye yönelik bir test uygulanmıştır. Sonuçlar demografik özelliklerle birlikte değerlendirilmiştir. Günlük yaşamda karşılaşılan olayların açıklanma düzeyi ile kimya bilgi seviyesi arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, genel olarak öğrencilerin günlük hayatta karşılaşılan olayları açıklamada çok yetersiz olduğu gözlenmiştir. Bununla birlikte bu yetersizliğin sadece bilgi seviyesinden kaynaklanmadığı düşünülmektedir. Bu alanda okul türleri arasında bir farklılık tespit edilirken, kız ve erkek öğrenciler arasında da bir farklılığın olduğu gözlemlenmiştir. HIGH SCHOOL STUDENTS’ CHEMICAL EXPLANATIONS OF EVERYDAY PHENOMENA AND THE EFFECT OF THEIR CHEMISTRY KNOWLEDGE ON LEVEL OF EXPLANATION Recently with the effect of constructivist paradigm, the methods of motivating students towards chemistry courses have changed. Contrary to traditional teacher based methods, motivating students to chemistry courses must be based on intrinsic motivation. In order to support this, the most important way of increasing students’ positive attitudes toward chemistry courses is to show them the necessity of learning and the areas in which they can use their knowledge. In addition, learning with the sufficiency of explaining the events around us is an important indication of meaningful learning. So, relating the knowledge with daily life plays an important role in promoting meaningful learning. Teacher has the greatest role in the uncovering of this relation. In the literature, how students are taught chemistry in this direction and if there are insufficiencies, what they and their reasons are, are unclear. To answer these questions, this research involves all the chemistry subjects and is conducted at high shool level. For this reason, senior high school students in different types of schools were given a questionnaire consisting of the problems they come across in their daily lives concerning chemistry as well as a test to find out their chemistry knowledge level related with these questions. The results were evaluated with the demographic features. It has been found that while there is a significant relationship between the explanation of the problems in daily life and their chemistry knowledge level, the students are generally inadequate in explaining the events they come across in their daily lives. Besides it has been thought that this inadequaty is not merely based on the lack of knowledge level. It is found out that there is a difference in terms of different types of schools and a slight difference in success between male and female students.
Keywords: Kimya_Öğrenim ve Öğretim