İş ahlakı açısından çevresellik ve yeşil pazarlama anlayışı - Uydacı, Mert (My University, 1999)
Bireysel veya toplumsal açıdan göz önüne alındığında çevre bilinci ve çevre koruma çabalarının bir bakıma, asırlarca öncesine kadar varan bir geçmişi olduğu anlaşılabilir. Çevresel pazarlama veya diğer adıyla yeşil pazarlama insan ihtiyaçlarını ve isteklerini tatmin etmeye istekli değişimlerin meydana getirilmesi ve kolayca uygulanması amacıyla doğal çevreye en az seviyede zarar vermek suretiyle oluşturulmuş faaliyetler topluluğudur. Ürünün kullanımını öne çıkararak geleneksel pazarlamanın aksine, yeşil pazarlama ürünün nasıl üretildiğini ve ömrünün sonunda nasıl yok olacağını öne çıkartmaktadır. Yeşil pazarlamada ürün fiyatının rolü, öncelikle daha iyi bir kar elde etmek için, ekstra çevre faktörlerinin maliyetini kapsar. Firmanın kısa vadede maruz kaldığı ekstra maliyet, yeşilci politikaların bir sonucu olarak, uzun dönemde düşebilir. İyi iletişim, çevresel sorumluluk gösteren firmalarla bir araya gelmek için tüketiciye imkan sağlar. Şirket yönetimleri çevresel davranışları ile ilgili tutarlılığı sağlamak ve gerektiği zamanda soruları cevaplamakla yükümlüdürler. Fiziksel dağıtımın elemanlarından biri olan ulaşım, şirketler tarafından çevreye potansiyel yardımı olabilecek kilit bir alan olarak görülmektedir. İşletmeler özellikle, yakıt kullanımı, gürültü kirliliği ve trafik tıkanıklığı konuları üzerinde durmaktadır.

Thinking from the way of sociality and individuality environmental conscious and environment production effort in one respect has begun hundred years ago. Environmental marketing or in other words green marketing, is the sum of the activities giving the least damage to environment while occurring consumer needs and wants. Instead of the classical marketing's how to use goods, green marketing analyses the goods production and how to absorb the goods at the of its life cycle. In green marketing price means extra cost for the good profit including environmental factor. Use green politics means having a extra cost in the short term, but the decreases of the cost in the long term. Green promotional activities is the possibility of conduction with consumer. Managers must answer the consumer for their environmental behaviour. Distribution is shown as helpful area to the environment by the firms. Firms especially think of the use of the fuel, noise and the traffic jam.
Keywords: İŞ AHLAKI