Merkez bankaları para politikalarının ülke ekonomilerine etkileri - Yüret, Reha (My University, 2019)
Geçmişten günümüze kadar, para piyasalarında pek çok farklı olay yaşanmıştır. Tekil hareketlerin yoğun olduğu dönemler, yerini küreselleşme ve bütünleşme hareketlerine bırakmıştır. Küresel ekonomide, günümüz şartlarında bütünleşme sağlamayan piyasa bulunmamaktadır. Bu şartlar altında, merkez bankalarının piyasalardaki etkinliği ve üstlendikleri roller daha da önemli hale gelmiştir. Yeni küresel doktrin sonrası, merkez bankaları uyguladıkları para politikaları ile, hükümetlerde bulunan bir çok yetkiyi eline almıştır. Ayrıca, ekonominin ülkeler için önemi daha da iyi kavrandığında, merkez bankalarının yeri ve önemi de daha da netlik kazanacaktır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, FED ve Avrupa Merkez Bankası gibi kurumlar, bulundukları coğrafya itibariyle sistemdeki diğer merkez bankalarına nazaran daha büyük bir sorumluluk altındadırlar. Özellikle, küresel piyasaları domine eden dolar ve euro para birimlerinin durumunu belirleyen Amerikan ve Avrupa Topluluğu merkez bankaları, aldıkları her kararla sadece kendi uluslarının ve topluluklarının değil, küresel sistemde para ile uğraşan her kesimin geleceğini etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, belirtilen merkez bankalarının politikaları çerçevesinde, ülke ekonomilerine ne derecede etki ettiklerinin açıklığa kavuşturulması ve alınan kararların karşılaştırılması üzerinedir. Bu inceleme yapılırken, seçilen ülke merkez bankaları, yapısal, yönetimsel, bağımsızlık ve piyasa güçleri ölçüsünde karşılaştırmaya tabii tutulmuştur. From the past to the present, different kind of situations have been experienced in the monetary markets. Singular moves in monetary markets replaced with globalisation and integration. In the global economy, there is no market which couldn’t accomplished globalization and integration. Under this circumstances, importance of central banks in the monetary markets increased. After new global economic doctrine, central banks have taken over most of the authority from the governments through their monetary policies. Besides, when the importance of the economy for the countries is better understood, the roles and reputations of central banks will become more lucid. Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT), United States Federal Reserve (FED) and European Central Bank (ECB) have more responsibility then the other central banks in the monetary system because of their geopolitical importance. Especially, FED and ECB which are responsible from the currencies USD and EURO –dominates global markets- can effect the future of the global monetary markets with every decision they take. The main objective of this study is to clarify how choosen central banks effect the national economies within the framework of their policies and to compare the decisions being taken. The choosen central banks were compared in the terms of structural, administrative, independence and market forces.
Keywords: Ecb; Fed; Para Politikaları Cbrt; Tcmb