Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın kenzül’l-fütuh’u - Çelik, Esma (My University, 2005)
Erzurumlu İbrahim Hakkı XVIII. yy’ın önemli alim şair ve mutasavvıflarındandır. Kendi eseri Mecmû‚atü’l-irfâniyye’sindeki beyitlerden seçerek oluşturduğu Kenzü’l-fütûh tasavvufî ve ahlâkî mahiyette ve müstakil beyitlerden müteşekkil bir eserdir. İçerisinde çoğunluğu Türkçe olmakla beraber Arapça ve Farsça üç dilden beyitlerin bulunduğu ve mevcut dokuz yazma nüshası olan eserin konusu ise tasavvuf yoluna talip olan sâlikin nefis terbiyesi ve marifetullâh’a ulaşması için yerine getirmesi gereken vecibelerdir. Bu vecibeleri eserin mukaddime kısmında veren müellif daha sonra metin kısmında bunları ihtiva eden beyitleri vermektedir. Tekke edebiyatı açısından önemli bir örnek olarak nitelendirebileceğimiz bu eseri yazmakla müellif, kitabın hatime kısmında da ifade ettiği gibi Hakk’ın cemâline ve rızasına vasıl olmayı arzulamıştır.

Erzurumlu Ibrahim Hakkı is one of the most important scholars, poems, and mysticmen. Kenzü’l-fütûh , which is formed by the choosen couplets from his another book, -Mecmû‚atü’l-irfâniyye-, consists mystic, moral and independent couplets. It has Türkish, Arabic, and Persian couplets and It has nine original copies. His book’s topic is the obligations that a Dervish has to do to train his own soul and to reach Allah and obtain his love. Erzurumlu Ibrahim Hakkı writes these obligations in the introduction of his book and at the couplets in the text. By writing this excellent example of “Tekke” Litarature, Erzurumlu Ibrahim Hakkı aimed to see “Cemâlullah” and to get the consent of Allah
Keywords: Erzurumlu İbrahim Hakkı, 1703-1780; Osmanlıca Şiir (Divan şiiri); Tasavvuf