Kronik periodontitisli hastalarda iki farklı rejeneratif sistemin klinik olarak değerlendirilmesi - Yalçınkaya, Esat Hakan (My University, 2008)
Bu çalışmada, kemik içi periodontal defektlerin tedavisinde sığır kaynaklı kemik grefti ve kollajen membran kombinasyonu ile insan kaynaklı demineralize dondurulmuş kurutulmuş kemik allogreftiyle kalsiyum sülfat karışımı ve kalsiyum sülfat membran kombinasyonunun klinik ve radyografik etkinlikleri karşılaştırıldı. Çalışmaya başlangıç periodontal tedavileri tamamlanmış, sistemik olarak sağlıklı, yaş ortalamaları 35.67±7.10 olan 12 kronik periodontitis hastasındaki 3 ve 3+2 duvarlı toplam 20 interproksimal kemik içi defekt dahil edildi. Başlangıç tedavisinden 3 hafta sonra sondalanabilir cep derinliği ≥5 mm ve kemik içi defekt derinliği ≥3 mm olan defektler rastgele 2 eşit gruba ayrıldı. 1. gruptaki defektlere sığır kaynaklı kemik grefti ve kollajen membran kombinasyonu, 2. gruptaki defektlere de demineralize dondurulmuş kurutulmuş kemik allogrefti + kalsiyum sülfat ve kalsiyum sülfat membran kombinasyonu uygulandı. Klinik ve radyografik değerlendirmeler operasyondan önce ve operasyon sonrası 6. ayda yapıldı. 6. ayda 1. ve 2. grupta defektin en derin noktası bölgelerinde sırasıyla 3.33±1.57 mm (p<0.01) ve 4.05±1.40 mm (p<0.01) sondalanabilir cep derinliğinde azalma, 0.83±0.90 mm (p<0.05) ve 1.10±1.10 mm (p<0.05) dişeti çekilmesi, 2.50±1.59 mm (p<0.01) ve 2.95±1.60 mm (p<0.01) ataşman kazancı, 1.10±1.14 mm (p<0.01) ve 1.40±1.16 mm (p<0.05) klinik kemik dolumu, 2.20±0.67 mm (p<0.01) ve 2.10±0.94 mm (p<0.01) radyografik kemik kazancı saptandı. Tedavi sonunda gruplar arası karşılaştırmada klinik ve radyografik parametrelerde anlamlı bir fark gözlenmedi. Bu bulgulara göre her iki tedavi grubunda benzer klinik ve radyografik olarak anlamlı düzeyde rejeneratif iyileşme gözlendi.

Clinical Evaluation of Two Different Regenerative Sytems in Patients with Chronic Periodontitis In this study, clinical and radiological effectiveness of bovine derived bone graft and collagen membrane combination, calcium sulfate + demineralized freezed dried bone allograft and calcium sulfate barrier membrane combination were evaluated in infrabony periodontal defects. A total of 20 interproximal infrabony defects associated with 3 and 3+2 walls of twelve systemically healthy chronic periodontitis patients (mean age 35.67±7.10) were included in this study. Three weeks following completion of initial periodontal theraphy, periodontal pockets with probing depth ≥ 5mm and infrabony defects ≥ 3 mm were randomly divided into two groups. Combination of bovine derived bone graft and collagen membrane was applied to the first group while mixture of calcium sulfate and demineralized freezed dried bone allograft combined with calcium sulfate membrane to the second. Clinical and radiological evaluations were carried out preoperative and 6-month postoperatively. After six months, reduction in the probing depth was 3.33±1.57 mm (p<0.01) and 4.05±1.40 mm (p<0.01), gingival recession 0.83±0.90 mm (p<0.05) and 1.10±1.10 mm (p<0.05), atachment gain 2.50±1.59 mm (p<0.05) and 2.95±1.60 mm (p<0.01), clinical bone gain 1.10±1.14 mm (p<0.05) and 1.40±1.16 mm, (p<0.01) and radiographic bone gain 2.20±0.67 mm and 2.10±0.94 mm (p<0.01) respectively in the first and second groups. No statistically significant difference was found between the groups regarding clinical parameters. In accordance with the findings of this study, clinical and radiographic improvements in both of the treatment groups were found to be similar.
Keywords: Hastalıklar; Periodontoloji; Tıp