Hz. Peygamber döneminde islam ve diğerleri medine vesikası’nın sosyolojik analizi - Kocadağ, Nagihan (My University, 2007)
Medine Vesikası, Medine, Mekke, Müminler, Kafirler, Wellhausen, Kureyş, Yesrib ÖZET HZ. PEYGAMBER DÖNEMİNDE İSLÂM VE DİĞERLERİ MEDİNE VESİKASI’NIN SOSYOLOJİK ANALİZİ Bu araştırmada İslâm toplumunun kuruluşunda Medine Vesikası’nın yeri araştırılmıştır. Medine Şehir Devleti’nde yaşayan etnik unsurların aralarındaki hak ve sorumluluklarını düzenleyen Medine vesikası bir bütün halinde hadis kitaplarında bulunmamasına rağmen ilk İslâm Tarihi eserlerinde mevcuttur. Batı diline ilk olarak tercüme eden Wellhausen tarafından kırk yedi maddeye ayrılmıştır. Medine Vesikası’nda ilk bölüm Mekkeli muhacirler ve Medineli Müslümanlar arasındaki ilişkileri düzenleyen maddeleri içerir. Vesikada özellikle bu kabilelerin ve vesikaya dâhil olanların bir toplum olarak diğer insanlardan farklı bir grup meydana getirdiği açıklanarak, onları tek çatı altında bütünleştirmeye çalışılmıştır. Kan bedellerinin hangi usule göre ödeneceği, Medine şehri’nin savunmasıyla ilgili hükümler, Yahudi kabilelerinin hangi haklara sahip olacağı, suçluların cezalandırılması, himaye eden ve edilenlerle ilgili hükümler, herkesin dininde serbest oluşu, ihtilaflı konuların tek otorite olarak Hz. Peygamber’e getirilmesi, bu vesikaya uymanın gerekliliği gibi konulara vesikanın içeriğinde yer verilmiştir. İslâm’ın gelişme sürecinde toplumun uyacağı kuralları ve yasakları belirtme, toplumu bütünleştirme ve devleti yaşatma bakımından Medine Vesikası’nın önemi büyüktür. The Medina Charter, Medina, Macca, Believers and Unbelievers, Wellhausen, Quraysh, Yathrib

ISLAM AND OTHERS IN THE PROPHET MUHAMMAD PERIOD SOCIOLOGICAL ANALYSIS OF THE MEDINA CHARTER This research deal with Documents of Medina (The Medina Charter) on sociological perspective. It examines significant of the Medina Charter societies of Medina and Macca Though Medina Charter doesn’t exist completely in hadith books, it exists early books of Islamic History. It translated to German by Wellhausen. It is consist of 47 Items. But there are different variants. First chapter of the Medina Charter consist of items regulate relationships between Muslims of Quraysh and Yathrib. It assert that they are one community (umma) to the exclusion of all men. Moreover in this thesis researcher explains important of the Medina Charter to unity of Muslim Society in the early days.
Keywords: Din Sosyolojisi; Hz. Muhammed, 571-632_Din Sosyolojisi; İslam Dini