Oksitosin İndüksiyonunun Travay süreci ve perine etkileri - Karahan, Nazan (My University, 2010)
Tezin Başlığı: Oksitosin İndüksiyonunun Travay Süreci ve Perine Üzerine Etkileri Yazar Adı: Nazan KARAHAN Doğumun gerçekleşebilmesi için, myometriumda kasılmalar olurken, pelvis taban kaslarının esnemesi ve yumuşaması gerekir. Bu yumuşama ve esneme oluşmadığı yetersiz kaldığında, normal vaginal doğum perine hasarı ile sonuçlanır. Doğumda gebeye yapılan girişimlerin perine hasarı oluşmasına zemin hazırladığı bilinmektedir. Travayda en sık uygulanan girişim olan oksitosin indüksiyonunun perine hasarı oluşması üzerindeki etkileri ise belirsizdir. Çalışma, oksitosin indüksiyonunun travay süreci ve perine üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla, gözlemsel vaka kontrol çalışması olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, bir devlet hastanesine 01 Nisan- 01 Haziran 2009 tarihleri arasında doğum yapmak üzere başvuran tüm gebeler örneklemini ise, miada, gebelik ve doğumla ilgili herhangi bir komplikasyonu bulunmayan ve BKİ'si 30'un altında olan 136 gebe oluşturmuştur. Çalışma grubu hekim istemine göre oksitosin uygulanan 36 primipar ve 34 multipar toplam 70 gebeden, kontrol grubu ise rastgele seçilen ve oksitosin uygulanmayan 34 primipar ve 32 multipar olmak üzere toplam 66 gebeden oluşmuştur. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından literatüre dayanılarak geliştirilen Gebe Tanılama Formu ve “Travay İzleme ve Değerlendirme Formu” ile, perineal kasılmayı değerlendirebilmek için EMG cihazı kullanılmıştır. Araştırmada, oksitosin uygulanan çalışma grubunda travayın I. ve II. evresinin süresinde anlamlı kısalma olduğu (sırası ile z=-4.97, p=0.00; z=-2.90, p=0.04) fakat acil sezaryen oranında artış olduğu(fisher p=0.00), olgulara servikal dilatasyon 0-3 cm, 4-8 cm ve 9-10 cm iken yapılan EMG ölçümlerine göre perineal kasılma yüzdeleri karşılaştırıldığında, çalışma grubunda kasılma yüzdelerinin yüksek seyrettiği ve çalışma ve kontrol grupları arasında istatistiksel anlamlı farklılık bulunduğu ( sırası ile z=-5.01 p=0.00, z=-5.82 p=0.00, z=-5.82 p=0.00) çalışma grubunda travay ilerlediğinde perineal kasılma yüzdelerinde artış olduğu (x²=25.45 p=0.00) saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, endikasyon olmadığı sürece travayı hızlandırmak amacıyla oksitosin uygulanmaması ve oksitosin uygulanan gebelerde perineyi koruyacak alternatif yöntemler kullanılması önerilmektedir.

Title of Thesis: Oxytocin induction of effects on labor and perineum Name of author: Nazan KARAHAN Spontaneous birth requires myometrial contractions and relaxation of pelvic floor muscles. Inadequate relaxation of pelvic floor muscles in the spontaneous birth process may result in perineal damage. Some obstetric interventions may predispose to perineal damage. Labor induction with oxytocin is the most used intervention and its effect on perineal damage is not known. This observational case-control study is undertaken to evaluate the effect of the labor induction with oxytocin on labor process and perineum. 136 term pregnant women in labor without any obstetric complication and BMI values less than 30 between April 2009 and June 2009 were included into the study. Study group consisted of 70 oxytocin induced (36 primipara and 34 multipara) women and control group 66 women (34 primipara and 32 multipara) without any intervention with oxytocin. Data were collected with ‘Pregnant Description Form’ and Labor Observation and Evaluation Form ‘created by the investigator according to the current literature and an EMG was used to determine perineal muscle contractions. First and 2nd stages of labor were significantly shorter (z=-4.97, p=0.00, z=-2.90, p=0.04) and ceserean section rates were higher (fisher p=0.00) in oxytocin group. EMG observations performed three times while cervical dilatation was between 0-3 , 4-8 and 9-10 centimeters showed that contraction rates were significantly higher in the study group (z= -5.01 p=0.009, z= -5.82 p=0.00, z= -5.82 p=0.00, respectively ) and contraction rates increased while labor progressed ( x²=25.45 p=0.00 ). This study suggests that oxytocin should not be solely used to induce the labor without any obstetric indication and perineum should be protected with alternative methods in oxytocin induced women.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Tıp_Kadın Hastalıkları