Cübeyr B. Mut'im ve Merviyyatuhu - Kadri, Burak (My University, 2020)
Kureyş’in Abdümenâf kolundan gelen ve Hz. Peygamber’in amcaoğullarından olanCübeyr b. Mut’im, Câhiliye döneminde itibar edilen bir şahsiyet olduğu gibi İslâm’dan sonrada değer verilen bir sahâbî olmuştur. Babası Mut’im, Hz. Peygamber’e ve müslümanlarauygulanan boykot yıllarında akrabalık bağı münasebetiyle yardımda bulunmuş ve boykotunsonlanmasında büyük etkisi olmuştur. Yine Hz. Peygamber’in Taif dönüşünde himayesialtında Mekke’ye girmesine öncülük etmiş ve Cübeyr’in de arasında olduğu oğulları ile Hz.Peygamber’i korumuştur. Cübeyr, Bedir Savaşı’nda esir edilen Kureyşlileri kurtarmak içinHz. Peygamberle görüşmeye gönderilmiş ve Hz. Peygamber vefakârlık gereği babasınınkendisine karşı yaptığı iyiliklerini zikretmiştir. Uhud Savaşı’nda amcasının intikamını alankölesi Vahşi’yi, Hz. Peygamber’in amcası Hamza’yı şehîd etmesine karşılık hürriyetinekavuşturmuştur. Hudeybiye ile Hayber yılları arasında bir zamanda müslüman olan Cübeyr,Mekke’nin Fethi ve Huneyn Savaşı’na katılmış, Hz. Ömer döneminde neseb bilgisindendolayı Dîvan oluşmasında önemli rol oynamış ve Hz. Osman’ın cenaze namazını kıldırmıştır.Hz. Peygamber’den birçok hadis rivayet etmiş ve rivayet ettiği bu hadislerkaynaklarda yer almıştır. Yaptığımız çalışmada 73 hadisini 24 başlık altında, kaynakları vesıhhat dereceleri hakkında ayrıntılı bilgi vererek zikrettik.Ashâbın önemli şahsiyetlerindenolup rivâyetleri hakkında akademik çalışma yapılmamış olması sebebiyle tezimiz önem arzetmektedir.

Jubayr b. Mut'im, being from the Nawfal clan of the Quraysh tribe was one ofcousins of the Prophet. He was a person who had been respected during the pre-islamicperiod, as well as a respected companion of the Hz. Prophet after Islam. His father Mut’im,because of family ties, had helped the Prophet and Muslims on the occasion of the boycottyears, and had a great influence on the termination of the boycott. He led Prophet to enterMecca under his auspices on his return from Taif, and with his sons including Jubeyr,protected the Prophet. In order to ask for the release of Qurayshis captured in the Battle ofBadr, Jubayr went to meet with the Prophet and during the meeting, out of courtesy, TheProphet mentioned the goodness of his father against him. However, it was also Jubayr whoreleased Wahshi b. Harb from slavery, who took revenge of his uncle in the Battle of Uhud,by killing Prophet’s uncle Hamza. Jubayr b. Mut’im, who converted to Islam betweenHudaibiah and Khaybar Treaty, participated in the Conquest of Mecca and the Battle ofHunayn. He was renowned for his knowledge of genealogy. He also led the funeral prayer of.Uthman b. Affan.He had narrated many Hadithes from the Prophet and these hadithes he narratedhave been covered in the resources. In our study, we mentioned 73 narrations under 24sections by giving detailed information about their resources and degrees of trustworthiness.Being the first academic thesis about the important companion. Jubayr b. Mut’im and hisnarrations, we believe that our thesis is of big importance
Keywords: companion; Cübeyr b. Mut’im; hadis; hadith; Islam; İslam; narration; rivâyet; sahâbeI Jubayr b. Mut'im