Bir Matematik Öğretmeninin Bilimin Doğası Hakkındaki Görüşleri: Bir Tekli Durum Çalışması - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu çalışmada tipik bir matematik öğretmeninin bilimin doğası hakkındaki inancının derinlemesine incelenmesi amaçlanmıştır. Katılımcı lisans eğitiminde bilim tarihi veya bilimin doğası üzerine herhangi bir ders almamıştır. Katılımcının görüşlerinin belirlemek amacıyla veriler Abd-El-Khalick ve arkadaşları (2001) tarafından geliştirilen “Bilimin DoğasıHakkındaki Görüşler Anketi, C Formu” (VNOS-C) anketi kullanılarak oluşturulan 10 soruluk yarı-yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır.Görüşmeye başlamadan önce katılımcıya, araştırmanın herhangi bir anında hiçbir sebep göstermeksizin araştırmadan ayrılabileceği, çalışmada kimliğini ortaya çıkaracak herhangi bir unsurun olmayacağı, çalışma boyunca isminin kullanılmayacağı, görüşme kayıtlarının araştırmacı haricinde kimse tarafından görülmeyeceği, verilerin kimsenin ulaşamayacağı şekilde muhafaza edilip çalışma bittikten sonra imha edileceği, görüşme kayıtları transkript edildikten sonra kendisine gönderilip onayı alındıktan sonra kullanılacağı belirtilmiş ve katılımcının yazılı onayı alındıktan sonra görüşmeler yapılmıştır.Katılımcı ile görüşmeler 2018 yılı Nisan ayı içerisinde haftada bir kez olmak üzere 4 kez yapılmıştır. Elde edilen verilerin içerik analizinden elde edilen temalar ışığında katılımcının bilimin doğası hakkındaki görüşlerini ortaya koyan bir bilişsel haritası yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, katılımcı bilimin doğası ile ilgili olarak bilimde evrensel bir yöntem olduğu, deney ve gözlem sayısının çokluğu ile bilginin doğruluğu arasında doğru orantı olduğu, teorinin hipotezin ispatlanmış hali olduğu ve teori ile kanun arasında hiyerarşik bir yapı olduğu gibi kavram yanılgılarına sahiptir. Buna karşın katılımcı, bilimin ölçülebilir ve ispatlanabilir olduğunu, teknolojinin bilim için bir araç olduğunu, teorilerin değişebileceğini, bilim insanlarının aynı veriyi kullanarak farklı sonuçlara ulaşabileceğini, bilimin sosyal ve kültürel değerlerden etkilendiğini ve bilim insanlarının hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını kullandığını düşünmektedir. Bu bulgular ışığında özel okullarda çalışan öğretmenlerin de milli eğitim bakanlığının düzenlediği hizmet içi eğitimlere katılması sağlanarak bilimin doğası hakkındaki kavram yanılgılarını gidermek üzere eğitim verilebilir.Ancak düzenlenecek hizmet içi eğitim programlarında öğretmenlere deneyimleme fırsatları verilmesive devamında öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarınında takip edilmesi önemlidir. Bunun yanındamatematiğin tarihsel bir bağlam içerisinde diğer alanlarla özellikle fizik ile bağlantı kurularak verilmesi matematiksel bilginin nasıl oluştuğunun anlaşılmasını ve matematiğin ve matematik ile ilgili etkinliklerin bilimin doğası ile ilişkilendirilmesini sağlayabilir.Yine, matematiğin tarihsel bir bağlam içerisinde diğer alanlarla özellikle fizik ile bağlantı kurularak verilmesi matematiksel bilginin nasıl oluştuğunun anlaşılmasını ve matematiğin ve matematik ile ilgili etkinliklerin bilimin doğası ile ilişkilendirilmesini sağlayabilir.Son olarak,bilimsel okuryazar öğrenciler yetiştirmek için farklı disiplinler de dâhil olmak üzere daha çok öğretmen ile çalışma yapılması ve böylece öğretmenlerin bilimin doğasına ilişkin inanışlarının belirlenmesi ve geliştirilmesi araştırmacılara önerilebilir.

In this study, it was aimed to examine a typical mathematics teacher’s views about the nature of science in depth. He did not take any courses on the history of science and the nature of science during his university education. In order to determine the participant's views, data were collected by a semi-structured interview form which was developed with using “Views on Nature of Science Questionnaire, Form C) (VNOS-C) developed by Abd-El-Khalick et al. (2001). There are 10 open-ended questions in the interview form.Before starting the interview, the participant were informed that s/he couldleave the researchwithout any reason at any time.After the written consent of the participant, the interviews were held with the participant 4 times a week in April 2018.The data obtained were analyzed with the qualitative data analysis method. As a result of this analysis, a concept map was obtained which shows the views of the participant about the nature of science. According to the findings, the participanthas misconceptions about the nature of science as there is a universal method in science, that there is a direct proportion between the number of experiments and observations and the accuracy of the information, that a theory is an approved hypothesis andthat there is a hierarchical structure between the theory and the law. On the other hand, the participant thinks that science is measurable and can be proved, that technology is a tool for science, that theories can change, that scientists can reach different results by using the same data, that science is affected by social and cultural values and that scientists use their imagination and creativity. It can be suggested that teachers working in private schools can also be trained to eliminate misconceptions about the nature of science by providing them to participate in in-service training organized by the ministry of education. Moreover, it is important that in-service training programs being organized should have opportunities for teachers to experience NOS transfer and after the in-service traning, teachers' classroom practices should be followed. Another suggestion is that giving mathematics in a historical context by linking it with other fields, especially with physics, can help to understand how mathematical knowledge is formed and to connect mathematics and mathematical activities with the nature of science. Finally, it can be suggested to researchers that to make more students scientifically literate they should study with more teachers across different disciplines to develop teachers' beliefs about the nature of science.
A Math Teacher's Opinions About TheNature of Science: A Single Case Study