Ekonomik kar kaybı ve borca batıklık bilançosu arasındaki ilişkilerin firmaların finansal yapıları üzerine etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Günümüzde; firmaların karşılaştıkları en önemli sorun olan, riskin boyutları yükselmiş ve özellikle ekonomik kar kaybı ve borca batıklık noktalarında kendisini hissettirmeye başlamıştır. Ülkemizde iflas erteleme istemlerinin en önemli nedeni borca batıklıktır. Bunun yanı sıra piyasada kontrol edilemez faktörlere bağlı olarak oluşan olaylara karşı önlemler almak firma varlığının korunması ve yaşamını sürdürebilmesi açısından zorunludur. Bunun için alınacak kararların temel amacı firmayı, her tür olumsuzluğa itecek ve zarara uğratacak faaliyetlerden korumak ve oluşabilecek ekonomik kayıpları minimize en az düzeye indirmektir. Ancak firma yönetiminin kalitesini geliştirmek ve süreklilik kazandırmak için Ne? Nerede? Niçin? Nasıl? ve Ne Zaman? yapılması konusunda firmanın tümünde (her kademesinde) amaç birliğiyle birlikte fikir birliği de sağlanmalıdır. Firma yönetimi; etkinlik, tutarlılık, şeffaflık/açık ve anlaşılabilirlik, hesap verebilirlik, katılımcılık ve sorumluluk ilkelerine bağlı ve adil olmalıdır. Bu ise; kurumsallaşma demektir ve kaynakların etkin ve üretken faaliyetlerde kullanılmasını gerçekleştirmek suretiyle, verimlilik ve karlılık sağlayarak en rantabl biçimde firmayı amaçlarına ulaştıracaktır. Aksi durumlarda ise; firma verimlilik ve karlılık azalmasıyla karşılaşacak, performans kaybına uğrayarak ekonomik kar kaybı ve borca batıklık gibi istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalacaktır. Bu nedenle firmalarda bugün daha fazla önem arz eden ve firmanın geleceğini büyük ölçüde etkileyen ekonomik kar kayıplarının veya zararlarının borca batıklık ile ilişkisi inceleme konusu seçilmiştir. Çünkü firmanın finansal yapısının bozulması, kaynak ya da sermaye kayıplarına neden olacak ve borçlanma gereksinimini arttıracaktır. Bu ise; firmada artan borca karşılık yeterli düzeyde varlığın olmasını gerektirir. Bu durumu en iyi açıkla- yan finansmanın altın kurallarından; Döner Varlıklar Kısa Vadeli Borçların finansmanında, Duran Varlıklar Uzun Vadeli Borçların finansmanında ya da İşletme Sermayesi Kısa Vadeli Borçların finansmanında, Sabit Sermaye Uzun Vadeli Borçların finansmanında (Sabit Sermaye=Uzun Vadeli Borçlar+Öz Kaynaklar) kullanılarak Öz Varlığın Korunması kuralıdır. Bilindiği gibi şirketin özvarlığı; Öz Varlık = (Mevcutlar + Alacaklar) Borçlardır. Bu yapı bozulduğu zaman şirket için her an borca batıklık söz konusu olabilir. Ekonomik Kar Kaybının şirketlerin mali yapısını olumsuz etkilemesine bağlı olarak, bu çalışmada şirketin Borca Batık Duruma düşürmesine de neden olup olmadığı, hazırlanacak Borca Batıklık Bilançosunda aktif ve pasif yapı hesaplarında yarattığı değişim ile bu durumun hukuki ve özellikle ekonomik ve mali sonuçları incelenecektir.

Nowadays, dimension of the risk, which is the most important problem faced by firms, have been widened. Companies started to incur financial risk at the point of profit loss and insolvency. In our country, the most important reason of bankcruptcy postpone is insolvency. In addition to this, firms need to take measures against events that occur in the market due to uncontrollable factors in order to survive and protect their position. The primary aim of decisions is to protect the firm against harmful events and minimize the economic losts. Con- census at all levels of company on what, where, which, how and when questi- ons is required to improve the quality of management and provide the continuity. Company management should be fair and committed its principles such as effectiveness, consistency, transparency/ openness and intelligibility, ac- countability, participation and responsibility. This means institutionalization that will lead to the companies to their targets through using of resources in efficient and productive activities. Otherwise, companies may face decrease in their productivity and profits and thus may face insolvency. That s why, the relation between the profit loss and insolvency has been chosen as an analy- sis subject. Because deteriorations of the company s financial situation may lead to capital and resource losses and increase barrowing requirements of the company. This situation requries an adequate level of assets for the companies. The below terms summed up as a golden rules of finance: Current Assets Short Term Liabilities financing, Fixed Assets Long Term Liabilities financing or, Working Capital Short Term Liabilities financing, Fixed Capital(*) Long Term Liabilities financing, (Fixed Capital= Long Term Liabilities+Equitythat) are used for protecti- on of equity. As known caompany s equity is that; Equity: ((Assets + Recei- vables) Liabilities). Distortion at this structure may mean insolvency for a company. In this study, whether depending on negative effects of economic profit loss on companies fiscal structure cause insolvency or not and changes on assets and liabilities accounts at insolvency balance sheet and its legal, economic and fiscal results are analyzed.
The effects of the relations between economic profit loss and insolvency balance sheet on financial structures of firms
Keywords: İşletme Finans; İktisat; İşletme