The effects of work values on organizational citizenship behaviour - Artan, Nihan (My University, 2009)
Çalışma boyutlarının, örgütsel davranışlarla olan ilişkileri çeşitli araştırmacılar tarafından ele alınıp incelenmekle beraber, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ile ilişkisinin olup olmadığını araştıran bir çalışmaya rastlanmamıştır. Oysa Örgütsel Vatandaşlık Davranışı boyutları incelendiğinde, Çalışma Amaçları ile ilişkilendirilebileceği mümkün görülmektedir. Bu olasılıktan yola çıkarak gerçekleştirdiğimiz araştırmamızda, “Çalışma Amaçları” ile “Örgütsel Vatandaşlık Davranışı” arasında etkileşim olup olmadığı saptanmaya çalışılmıştır. Çalışma, bireyin bedensel, zihinsel ve/ veya ruhsal enerji harcayarak maddi ve / veya manevi bir kazanç karşılığı kendisi ya da başkaları için değerli mal ve hizmetler ürettiği amaçlı ve sürekli bir sosyal bir faaliyet olarak tanımlanmaktadır. İnsan, her şeyden önce, fiziksel yaşamını devam ettirmek için çalışır. Bunun için yiyecek, giyinme ve barınma gibi ihtiyaçlarını karşılaması gerekmektedir. Böylece, çalışma, bireyin yaşamının merkezi olarak ortaya çıkmaktadır. Bireyi endüstri toplumunda çalışmaya yönelten nedenler kısaca şöyle özetlenebilir: İnsan öncelikle fizyolojik gereksinmelerini (yiyecek, içecek, barınma, seks, dinlenme gibi) karşılamak için çalışır. Birey bu aşamadan sonra, güvenlik gereksinimini (korunma, bağımlı olma, fiziksel ihtiyaçlar, geleceğin güvence altına alınması) karşılamak için çalışmaya yönelir. İlk iki basamaktaki temel gereksinimler karşılandıktan sonra, bireyin işten beklentisi duygusal ve toplumsal gereksinimlerinin (sevilme, sevme, bir gruba girme, arkadaş edinme yardımcı olma, sorumluluk duyma) ve saygı görme gereksiniminin karşılanması yönünde olacaktır. Birey kişisel bütünlük gereksinmesini son basamakta karşılayarak, ekonomik ve sosyal güvencesini sağlamış, toplum içinde belirli bir statüye kavuşmuş ve kişisel saygınlık kazanmış olarak gerçek özgürlüne bu aşamada kavuşmaktadır. Çalışma kavramlarının alt boyutları günümüzün popüler örgütsel davranış konularından biri olan ÖVD ile ilişkilendirilebilmektedir. Örgütsel Vatandaşlık Davranışı (ÖVD), örgütün biçimsel iş tanımları içinde doğrudan açık bir biçimde yer almayan ancak bir bütün olarak örgütün etkili çalışmasını etkileyen davranışlar olarak tanımlamaktadır. Bu tür davranışlar görev ve iş tanımlarında zorunlu tutulmayan, ihmali halinde ceza gerektirmeyen ve daha çok kişisel tercih sonucu sergilenen davranışlardır. Uzun dönemde çalışanların davranışlarının toplamı dikkate alındığında, ÖVD, örgütsel etkililiği artırır. Çalışmanın yalnız geçim için değil, aynı zamanda tüketim, statü, sağlık, aile hayatı ve sosyal katkı gibi yaşam alanlarıyla da ilişkili olması dolayısıyla literatürde çalışma değerleri olarak tanımlanan değerler bağımsız değişken olarak örgütsel davranışlarla ilişkilidir. Literatürde, Çalışma Amaçları ile ÖVD ilişkisini inceleyen herhangi bir çalışmaya rastlanmamakla birlikte her iki kavramın alt boyutlarının birbirleriyle ilgili olduğuna dair bilgiler bulunmaktadır. ÖVD olarak tanımlanan pek çok davranış, çalışanlarca “işimin bir parçası” olarak tanımlanmıştır. Özellikle literatürde, ÖVD olarak davranışlar içerisinde yer alan Yardımseverlik, Örgüte Sadakat Duyma ve Kişisel Gelişim boyutları kişilerin kendi Çalışma Amaçlarına bağlı olarak oluşabilecek sonuçlardır. Araştırmamızın bulguları da sözü edilen ifadeleri destekler niteliktedir. “Kendi Potansiyelini Kullanmak” ve “Var Etmek” Çalışma Amaçları alt faktörlerinin, “Yurttaşlık” ve “Yardımseverlik” ÖVD alt faktörlerine katkısı bulunmaktadır. “Kendi Potansiyelini Kullanmak” Çalışma Amacı alt faktörü, “Sivil Erdem” ve “Vicdanlılık” ÖVD alt faktörlerine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, “Sosyalleşme ve Yardım” Çalışma Amacı alt faktörü de “Centilmenlik” ÖVD alt faktörlerine katkıda bulunmaktadır. Sonuç olarak araştırmamızın hipotezi kısmen desteklenmiştir. Araştırmanın sonucunda, “Çalışma Amaçları” ve “Örgütsel Vatandaşlık Davranışı” alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.

Although many researchers have studied the correlation between working format and organizational behavior, there is no study concerning the existence of a correlation with Organizational Citizenship Behavior. On the other hand, upon examination of Organizational Citizenship Behavior, it appears to have a correlation with Aims of Work. Our research, based on this prospect, has tried to determine the existence of an interaction between “Aims of Work” and “Organizational Citizenship Behavior” (OCB) Working is defined as a “permanent social activity of exerting material, moral or spiritual energy in exchange of material and/ or moral benefits, aimed at the production of goods and services valuable for the worker himself or for other people.” People work to satisfy their physical needs such as food, clothing and lodging. Work appears therefore to be the center of human life. The motives pushing people to work in our industrial society can be summarized as follows: people first work to satisfy their physiological needs such as food, lodging, sex, leisure etc. After this stage they work to satisfy their physical needs and provide protection for their future. The third step is related to emotional and social needs: to love and be loved, belong to a group, make friends, provide assistance, assume responsibility and acquire respectability. The need for personal integrity is satisfied by this last step and the individual reaches real autonomy through the ownership of economic and social security and esteemed social status. These sub-dimensions of the concepts of work can be related to OCB, one of the popular topics of organizational behavior. OCB is defined as a behavior which does not clearly appear in the formal job definition of an organization, but has an impact on its effectiveness as a whole. This behavior, which is not compulsory in job definitions and not penalized in case of omission, is linked to personal preferences. OCB improves organizational efficiency on the long run. Values defining work, not only as a means of earning a living, but also as an activity related to consumption, status, health, family life and social contribution, are connected to organizational behavior as independent variables. Although there is no study in literature concerning the correlation between Aims of Work and OCB, there is some information about a connection between these two concepts. Many types of behavior classified as OCB are defined by the workers as “being part of their job”. Benevolence, loyalty to the organization and personal development which are defined in literature as being part of OCB, can be linked to people’s individual aims of work. The findings of this study support the above mentioned definitions. Sub- factors of Aims of Work such as “Using potential” and “Creativity” contribute to OCB sub factors such as “Citizenship” and “Benevolence”. The Aims of Work sub-factor “Using potential” contributes to OCB sub-factors of “Civic Virtue” and “Conscientiousness”. The Aims of Work sub-factor “Socialization and Assistance” also contributes to the OCB sub-factor of “Sportsmanship”. As a result, the hypothesis of our research has been partially confirmed. At the end of this study, we can state that there is a significant relationship between “Aims of work” and “Organizational Citizenship Behavior”.
Keywords: Örgütsel Davranış; Örgütsel Vatandaşlık