SORUN EHEMMİYETİ, İKTİDARIN İDAMESİ VE HEDEF SAPTIRMA AMAÇLI - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Rejim şeklinin hedef saptırma amaçlı saldırgan dış politika eğilimlerine yaptığı etki üzerine yapılan geçmiş çalışmalar farklı rejimler altındaki liderlerin rejim farklılıklarından kaynaklanan sebeplerden dolayı farklı sorunlara farklı tepki gösterebileceği olasılığını göz ardı etmiş bulunmaktadır. Bu çalışma, rejim farklılıklarından kaynaklanan zafiyet farklılıklarının dikkate alınması gerektiğini öne sürerek rejim şekli ve hedef saptırma amaçlı saldırgan dış politika arasındaki ilişkiye daha kapsamlı bir perspektiften bakılması gerektiğini öne sürmektedir. Çalışma, farklı rejim liderlerinin içerideki farklı ekonomik ve politik baskılar karşısında hedef saptırma eğilimi taşıyacağını iddia etmektedir. Elde edilen ampirik sonuçlar otokratik rejimlerin daha çok toplumsal çatışmalar karşısında hedef saptırma eğiliminde olduklarını gösterirken demokratik rejim liderlerinin dış politikadaki saldırgan eğilimlerinin gayri safi milli hasılada yaşanan düşüşler karşısında arttığını göstermektedir. Karma rejim liderlerinin ise enflasyon baskısı altında saldırganlaştığı görülmektedir. Gayri safi milli hasıla ve enflasyonun demokratik ve karma rejimlerde yarattığı farklı tepkinin iktidarlarını idame etme kaygısıyla izlenen ekonomik politikalardaki farklılıktan kaynaklandığı ileri sürülmektedir

Earlier research examining the effects of regime type on diversionary use of force has overlooked the possibility that leaders of different regimes are vulnerable to different domestic pressures. This study seeks to develop a more complete perspective on diversionary behavior of leaders executing under different institutional constraints by emphasizing issue salience. It contends that leaders of different regimes will divert under different domestic political and economic pressures. Empirical
ISSUE SALIENCE, POLITICAL SURVIVAL AND DIVERSIONARY USE OF FORCE
Keywords: Tarih