Comparison of R&D costing and evaluation systems in various industries - Oktay, Özgür (My University, 2002)
Performans değerlendirme sistemleri AR-GE nin stratejik yönetiminde, bugünkü finansal ortamda kritik olan bir rol oynar. Performans değerlendirme sistemleri stratejik yönetimde ve bütçe sürecinde projelerin seçimi için kullanılır. Bunun yanı sıra performans değerlendirme sistemleri, geliştirme ve primlerin kararlaştırılmasında da kullanılır. Organizasyondaki büyük yapısal değişikler de değerlendirmeye göre yapılır. Değerlendirme sistemlerinin yukarıda kısaca belirtilen temel alanların dışında da etkileri vardır. Araştırmacıların değerlendirmeye katılmaları, onların organizasyonun stratejik hedeflerine daha iyi odaklanmalarını sağlayacaktır. AR-GE performans değerlendirme sistemlerinin özel sektörde başarılı uygulamaları olmasına karşın, kamu AR-GE sinde hala meslektaş değerlendirme metotları kullanılmaktadır. Kamu AR-GE si üzerindeki finansal, politik ve sosyal baskılar güvenilir performans değerlendirme sistemlerinin kullanılmasını gerektirir. Bu çalışmada kamu sektöründeki araştırma geliştirme çalışmaları için yeni bir performans değerlendirme modeli geliştirilmiştir. Literatürdeki kuramsal modellerin ve yaklaşımların, uygulanmış sistemlerin ve metriklerin kıyaslaması yapılmıştır. Önerilen model ve uygulama yöntemi, yenilikçilik ve üretkenliği ölçen kapsamlı bir sistemdir. Finansal ve finansal olmayan metrikler bir araya getirilmiş, bilginin değeri vurgulanmıştır. Model, stratejik yönetim ve süreç yönetim sistemleri ile entegre edilebilir. Bu sistem, literatürdeki özel AR-GE uygulamalarından en iyi örnekleri birleştiren, devlet AR-GE sine uyarlanmış yeni bir sistemdir. Geliştirilen bazı metrikler de özgündür. Eylül, 2002Özgür Oktay

Performance evaluation systems have an important role in the strategic management of R&D which is critical in the financial context today. Performance evaluation systems are used for selecting R&D projects in strategic management and in the budget process as well as for selecting areas for improvement and determining compensations. Major structural changes in the organization are also based on performance evaluation. Evaluation systems may have further impacts on areas other than the main ones outlined above. Involvement of researchers in evaluation will improve their focus on the strategic goals of the organization. Although there are successful implementations of performance evaluation in private R&D, government R&D still uses only peer-evaluation methods. The financial, political and social pressures on government R&D necessitate the use of reliable performance evaluation systems. In this study a new model was developed for the performance evaluation of government research and development. The theoretical models and approaches, implemented systems and metrics in literature have been compared. The model and the implementation methodology proposed is a comprehensive system of measuring innovativeness and productivity, combining financial and non-financial metrics, emphasizing the knowledge assets. The model can be integrated with strategic management and process management systems. This is a novel system customized for government R&D combining best-practices from private sector R&D implementations in literature. Some of the metrics developed are also unique. September, 2002Özgür Oktay
Keywords: Bilgisayarlar; Mühendislik Yönetimi; Sistem analizi; Uygulamalı fizik