Türkiye’deki yerel ekonomik kalkınma aktörleri olarak bölgesel kalkınma ajansları: Endonezya için dersleri - Darmawan, Arıf (My University, 2016)
TÜRKIYE’DEKİ YEREL EKONOMIK KALKINMA AKTÖRLERI OLARAK BÖLGESEL KALKINMA AJANSLARI: ENDONEZYA IÇIN DERSLERİ Son yirmi yıl, sosyal bilimlerde göze çarpan bir takım önemli gelişmelere sahne olmuştur. Yeni Kurumsal İktisat (YKİ) ve Büyüme Kutupları Teorisi olarak bilinen kuramlar, kalkınmanın kurumsal yapısının belirteç ve etkilerini analiz etmek için tam anlamıyla değerlendirilmemiştir. Diğer yandan, bölgesel kalkınma politikalarının hem ekonomik eşitsizliklerini azaltmak hem ekonomik gelişmelerini tanıtmak olan iki çelişik ekonomik hedefi dengelemek gerekmektedir. Bölgesel kalkınma politika ve kurumsal çerçevesinin küreselleşme faydalarının daha eşitlikçi bir paylaşımı sağlama noktasında oldukça önemli katkılar sunmaktadır. Türkiye, bölgesel kalkınmanın kurumsal çerçeve ve yapısını güçlendirmek suretiylebölgeler arası eşitsizlikleri gidermede önemli bir adım atmıştır. Bu çalışma, Kalkınma Ajansları (KA) ve KA’ların ekonomik kalkınmaya olan etkilerine odaklanarak kurumsal kapasite yapısının çeşitliliğinin potansiyelini irdelemekte ve SWOT analizini yöntemiyle Endonezya ile Türkiye’deki kalkınma ajansları arasındaki karşılaştır yapmaktadır. lgesel Kalkınma, Büyüme Kutupları Teorisi, Endonezya, SWOT Analizi, Yeni Kurumsal Iktisat, Türkiye

REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES AS ACTORS OF LOCAL ECONOMIC DEVELOPMENT IN TURKEY: LESSONS FOR INDONESIA The several remarkable developments have taken place in the social sciences in the last two decades. The study which known as the New Institutional Economics (NIE) and Growth Poles theory have not yet been fully exploited for analysing the determinants and effects institutional structure on the development. On the other hand, regional development policies must reconcile two conflicting economic goals: reducing the economic disparities and promoting economic growth. The policy and institutional framework for regional development plays an important role in contributing to a more equal sharing of the benefits of globalization. By strengthening institutional framework and structure of regional development, Turkey could address the issue of wide regional disparities. This research seeks to investigate and address potential of vary institutional capacity structure, with the specific focus on Development Agencies (DA) and their impact on the economic development. Moreover, this research contributed to give comparison on specific development agencies between Indonesia and Turkey with SWOT analysis as the tool. Growth Poles Theory, New Institutional Economics (NIE), Regional Development, SWOT Analysis, Turkey and Indonesia
Keywords: Ekonomi; Türkiye; Yerel kalkınma