Türk Ceza Kanununda uyuşturucu madde ticareti suçları - Yaşar, Yusuf (My University, 2004)
Uyuşturucu maddeler, 20. yüzyılın başında, acıları dindiren mucizevi ilaçlar olarak toplumlarda büyük ilgi ve beğeni toplamış, çok geçmeden insan neslinin tarihteki en tehlikeli buluşu ve büyük düşmanı oldukları gerçeği ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine ulusal ve uluslararası alanda önleler alınarak bu maddelere karşı savaş başlatılmıştır. Uyuşturucu maddelerin çeşitlerinin artması bunlara olan talep yasadışı örgütlerin iştahını kabartmış; bu suretle haksız yüksek miktarda kazançlar sağlanmıştır. Uyuşturucu maddelerin imalinden, tüketiciye ulaşması aşamasına kadar geçen süreç, birbirinden bağımsız farklı eylemlerin gerçekleştirilmesiyle mümkün olmaktadır. Bu süreçte ortaya konan eylemler aynı zamanda; yasadışı ekim, üretim, ihraç, ithal, depolama, nakliye, bulundurma, kazanç amaçlı ticaret gibi farklı suçları da doğurmaktadır. Ayrıca uyuşturucu ticaretinden elde edilen gelirlerin aklanması, terörist amaçlarla kullanılması gibi suçların yanında yasadışı oluşan pazarı elde tutmak için örgütlenme, şiddet, sahtecilik, cinayet ve kullanıma bağlı diğer suçlara da sebebiyet vermektedir. Çalışmamızda uyuşturucu madde imaline ve ticaretine ilişkin suçlar Türk hukuku ve mukayeseli hukuk bakımından incelenmiştir. Tezimiz dört bölümden ibarettir: Birinci bölümde, uyuşturucu madde kavramı ve sınıflandırmaları, uyuşturucu madde çeşitleri ile bu maddelerin neden ceza hukukunu ilgilendirdiği ve bu konuda yapılan çalışmalar detaylı olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde; uyuşturucu maddeler alanında faaliyet gösteren uluslararası örgütler, yapılan uluslararası sözleşmeler ele alınarak Türkiye'nin taraf olduğu andlaşmalar ve Anayasal düzenlemeler incelenmiştir. Üçüncü bölümde; mukayeseli hukukta ve Türk hukukunda uyuşturucu maddelerin temin ve ticareti konusunda çıkarılan yasal düzenlemeler tarihsel süreç itibarıyla irdelenmiştir. Dördüncü bölümde ise 1926 Tarihli ve halen yürürlükte bulunan Türk Ceza Kanunu ile 2004 Yeni Türk Ceza Kanunu bakımından uyuşturucu madde temin ve ticareti suçları ele alınarak bu suçlara ilişkin yaptırımlar ve yargılama biçimi incelenmiştir.

Drugs have been considered as miracle and sensational painkillers among the most of the societies since the beginning of the 20th century. Afterwards it was realized that drugs threatened seriously the public health and human nature inparticular and the war against drugs wars broken out in the internal and international level. Either national measures or international Convections have provided for provisions regarding prohobition of drugs. The versions of drugs raised the demand for drugs and illegal traffic of drugs by international organisations increased the circulation of the big amount of money. The procedure has some independent levels since the production to the consumer of drugs; production, import, export, transport, possessing of drugs or alike. Besides money laundring, terrorist actions, violence, fraud, homicide and alike are other offences relating to consumer of drugs. In this PhD thesis it has been studied that offences relating to the production and traffic of drugs in the view of Turkish Law and Comparison Law. The thesis consist of four chapter. In the chapter 1 classification and consept of drugs and the causes why criminal law is interestes in this issue has been studied. In the chapter 2, international organizations established for working against drugs and international convections have been studied. In the chapter 3, the legal instruments regarding drugs within the Turkish Law and Comparison Law have been studied. In the chapter 4, it has been reviewed the provisions for drugs offences regarding production and trading in the Turkish Penal Code of 1926 and 2004 respectively.
Keywords: Ceza Hukuku; Uyuşturucu Madde Ticareti_Hukuk