Yahudilerin siyonizm karşıtlığı - Özalkan, Seda (My University, 2017)
1948’de Filistin’de ilan edilen İsrail Devleti’nin kurucu ideolojisi olan Siyonizm, 1890’ların sonunda ortaya çıkışından bugüne kadar sadece Yahudi olmayanların değil, aynı zamanda birçok Yahudinin de sert muhalefetiyle karşılaşmıştır. İlk başta bir azınlık ideolojisi olarak ortaya çıkan Siyonizm, giderek artan antisemitik olaylar ve İsrail’in fiilî olarak kurulmasının ardından, zamanla Yahudilerin çoğu tarafından benimsenmiştir. Ne var ki İsrail’in komşu ülkelerin topraklarını da işgal ettiği 1967 Altı Gün Savaşı, Yahudilerin Siyonizm karşıtlığı açısından yeni bir dönüm noktası olmuş, ilerleyen yıllarda İsrail’in saldırgan Lübnan ve Filistin politikaları sonucu Siyonizm karşıtı sesler günümüze kadar giderek yükselmiştir. Bugün Siyonizm, hâlâ Yahudilerin büyük çoğunluğunun benimsediği bir ideolojidir. Bununla birlikte, bu ideolojiyi ve ortaya çıkardığı devleti sorgulayan Yahudilerin sayısı da her geçen gün artmaktadır. Bu çalışma, özelde İsrail’in, genelde ise İsrail/ Filistin meselesinin geleceğini etkilemesi açısından oldukça önemli bir konu olan Yahudilerin Siyonizm karşıtlığını, hem dinî hem seküler boyutlarıyla tarihsel bir perspektiften açıklamaktadır.

Zionism, the founding ideology of the State of Israel declared in Palestine in 1948, has encountered severe opposition not only from non-Jews, but also from a number of Jews as well. Zionism, which initially emerged as a minority ideology, has been adopted by most of the Jews over time. However, the Six-Day War, in which Israel occupied the territories of neighboring countries, has become a new turning point in terms of Jewish opposition to Zionism, and anti-Zionist voices have gradually risen up until today on the grounds of Israel’s aggressive policies towards Lebanon and Palestine in the following years.Today, Zionism is still an ideology adopted by the vast majority of Jews. Nevertheless, the number of Jews, who question this ideology and the state it brought about, has been ever increasing. With both religious and secular dimensions from a historical perspective, this study explains the Jewish opposition to Zionism, which has a great deal of importance with regards to its decisiveness on the future of Israel in particular, and the Israel/ Palestine issue in general.
Keywords: Anti-Siyonizm; Anti-Zionism; Israel; İsrail; Jews; Opposition to Zionism; Ortadoğu; Siyaset ve yönetim; Siyonizm; Siyonizm Karşıtlığı; Tarih; Yahudiler; Zionism