Diyabetik hastalarda cinsel disfonksiyonun değerlendirilmesi - Yıldız, Hicran (My University, 2008)
Bu araştırma, diyabetli hastalarda cinsel disfonksiyon (CD) prevalansını ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini diyabetli 147 kadın, 127 erkek toplam 274 hasta oluşturmuştur. Veriler, sosyodemografik özellikleri ve risk faktörlerini içeren genel bilgi formu, Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi (FSFI), Ereksiyon İşlevi Uluslararası Değerlendirme Formu (IIEF), Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36), Depresyon Ölçeği, Copersmith Benlik Saygısı Ölçeği ve Beden İmajı Ölçeği ile toplanmıştır. Çalışmamızda kadınların %54.4’ünde CD, erkeklerin %48’inde CD saptanmıştır. Kadınlarda en fazla etkilenen alan cinsel istek (%67.3) ve uyarılma (%45.6), en az etkilenen alan lubrikasyon (%27.9)’dır. Erkeklerde en fazla etkilenen alan erektil fonksiyon (%33.1) ve genel tatmin (%23.6), en az etkilenen alan cinsel istek (%6.3)’tir. Erkek olguların %42.6’sında hafif, %42.6’sında orta, %14.8’inde ağır derecede erektil disfonksiyon (ED) saptanmıştır. Olgularda yaş, öğrenim seviyesi, obezite, hipertansiyon, menopoz, HbA1c ve LDL düzeyleri, diyabet süresi, kullanılan ilaçlar, retinopati, vaskülopati, nefropati, diyabetli ayak gibi faktörlerin CD oluşumunu etkilediği saptanmıştır. CD’u olan kadın olgularda yaşam kalitesinin tüm alt boyut puanları, erkek olgularda ise ağrı hariç tüm yaşam kalitesi alt boyut puanları düşüktür. CD’u olan kadın olgularda depresyon ve benlik saygısı; erkek olgularda ise depresyon ve beden imajı daha düşüktür. Sonuç olarak, hem metabolik hem de psikososyal faktörler CD’yi etkilemektedir. Bu nedenle diyabetli hastalarda CD değerlendirilirken metabolik faktörlerle birlikte psikososyal faktörler de ele alınmalıdır. yabet, cinsel disfonksiyon, yaşam kalitesi, beden imajı, HbA1c

Evaluation of Sexual Dysfunction in Diabetic Patients This study was done to determine the prevalence of sexual dysfunction and factors that may affect sexual dysfunction. The study sample consisted of 274 patients. Data were gathered by form which consists of socio-demographic characteristic and risk factors, Female Sexual Function Index, International Index of Erectile Function, The Most Item Short Form Health Survey, Beck Depression Inventory, Copersmith Self-esteem Scale and Body Image Scale. SD was determined on 54.4% of women and 48% of men in our study. The most affected domains were sexual desire and arousal; the least affected domain was pain in females, while the most affected domains were erectile function and satisfaction; the least affected domain was sexual desire in males. Most of males with erectile dysfunction had mild and moderate ED. Factors like age, education level, obesity, hypertension, menopause, retinopathy, vasculophathy, nephropathy, diabetic foot, HbA1c and LDL levels, duration of the disease, drugs used by patients determined as predisposing factors for SD occurrence. All subgroups scores of quality of life were lower in female patients with SD than patients without SD, all subgroups scores obtained from quality of life Index, except pain, were lower in male patients with SD than patients without SD. Depression and self-esteem scores were lower in female patients with SD, on the other hand depression and body image scores were lower in male patients with SD. In conclusion SD affected by both metabolic and psychosocial factors. Therefore both metabolic and psychosocial factors should be taken in to consideration while evaluating SD in diabetic patients. Key words: Diabetes, Sexual dysfunction, quality of life, body image, HbA1c
Keywords: Beden İmajı; Diyabetik_Hastalıklar; İç Hastalıkları; Tıp; Yaşam Kalitesi