Küresel politikalarda ABD ve Çin'in Güney Asya sorunlarına yaklaşım stratejileri - YALÇINKAYA, ALAEDDİN (Orion, 2022)
Pakistan ve Hindistan’dan Bengladeş ve Myanmar’a uzanan, eski İngiliz sömürgeleri durumundaki devletler arasında tarihi, etnik ve coğrafi boyutları olan birçok sorunlar bulunmaktadır. Bunların önemli bir kısmı sömürgecilikten bağımsızlığa geçişteki eski sömürgecinin uygulamalarından kaynaklanmaktadır. Yeni sömürgeciliğin temelini teşkil eden, bağımsızlık sürecinde eski sömürgecinin hazırladığı tuzaklara bu coğrafyada oldukça fazladır. Gerek Soğuk Savaş döneminde gerekse günümüzde Güney Asya ülkeleri arasındaki sorunların önemli ölçüde eski sömürgecilerin kasten bıraktığı tuzaklar bulunmaktadır. Bununla beraber uluslararası sistemden, küresel güç mücadelesinden, öncelikle de ABD-Çin-Rusya rekabeti temelli stratejiler de bu bölge üzerinde oldukça etkilidir. Sözkonusu mücadelede küresel güçler tarafından jeopolitik fay hatlarının kullanılması, bu güçler açısından çok daha risksiz olabilmektedir. Bu bölümde başta Hindistan-Pakistan arasındaki sorunlar başta olmak üzere bölgeülkeleri arasındaki ilişkilerde ve uyuşmazlıklarda, ABD-Çin rekabeti temelli politikalar ele alınmaktadır. Anahtar kelimeler: ABD-Çin Ticaret Savaşı, Hindistan-Çin İlişkileri, Hindistan-ABD İlişkileri, Güney Asya Stratejileri, Hint-Pasifik Bölgesi
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Siyaset Bilimi; Uluslararası İlişkiler; Asya Çalışmaları; Social Sciences and Humanities; Political Science; International Relations; Asian Studies; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; ULUSLARARASI İLİŞKİLER; SİYASET BİLİMİ; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; INTERNATIONAL RELATIONS; POLITICAL SCIENCE; Siyasi bilimler ve Uluslararası İlişkiler; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Political Science and International Relations; Social Sciences & Humanities