Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin rekabet yasağı - Demir, Sema (My University, 2001)
Türk Ticaret Kanununun 335.maddesinde anonim yönetim kurulu üyelerine şirket genel kurulununiznini almaksızın şirket konusuna giren ticari muameleleri kendileri ya da başkaları adına yapmaları, şirketle aynı tür ticari muamelelerde bulunan diğer bir şirkete sınırsız sorumlu ortak olarak girmeleri yasaklanmıştır.Rekabet yasağı olarak adlandırılan bu hüküm, yönetim yetkisine sahip olan kimselerin yönetim görevinde bulunurken edinecekleri mesleki bilgi ve tecrübeleri, iş sırlarını, müşteri çevresini şirket aleyhine ya da başkaları lehine kullanarak şirketin zarar görmesine ve şirketle bir menfaat çatışmasına girmesine engel olmak amacıyla getirilmiştir. Rekabet yasğı ile aslında haklı ve meşru olan rekabet hakkı sınırlanmaktadır dolayısıyla rekabet yasağı dar yorumlanmalı ve yasağın getirilme amacı aşılmamalıdır. Rekabet yasağı emredici bir hüküm değildir yani şirket genel kurulunun vereceği izinle tamamen ya da kısmen kaldırılabilr, yasağın kapsamı daraltılabilir ve eğer üyenin rızası varsa genişletilebilir.Şirket sözleşmesi ile de rekabet yasağına ilişkin düzenlemeler yapılmakla birlikte bu konunun genel kurul kararı ile düzenlenmesi şirket menfaatleri açısından daha yararlıdır. Rekabet yasağını kaldırmaya yönelik izin yasak konusu işlem yapılmadan önce ya da yapıldıktan sonra verilebilr.Genel kurulun bu konuda karar alabilmesi için konu gündemde yer almalıdır.Bazı durumlarda izin zımni bir biçimde verilebilir. Rekabet yasğına aykırı hareket eden üyeden şirket tazminat, yapılan işlemin şirkete devredilmesi ve ya 3. şahıslardan elde edilen menfaatlerin devrini istemek hakkına sahiptir.

The Competition Prohibition of Joint Stock Company Administrative Board Members According to the 335th Article of Turkish Trade Law, it is forbidden to the members of Administrative Board of Joint Stock Company to undergo commercial conduct by themselves or in the name of others. It also forbids them to act as a partner with limitless responsibility in another company. This rule, which is named as Competiton Prohibition, is formed in order to prevent the members of Administrative Board to act against the interest of company or in favour of the members' interests, by using carrier information, experience, business secrets or customer relations. In fact, the right of legal competition is limited by the Competition Prohibition. Competition Prohibition must be interpreted in its narrow meaning and the aim put forth for prohibition must not be extended. Competition Prohibition is not a commanding rule. It can be partially or totally abolished by the permission of the general meeting; or the content of the prohibition might be narrowed; or it can be widened. Although with a contract of company competition prohibition can be reorganized, it is better for the company to do it buy taking decision of the general meeting. The permission of abolishment of competition prohibition can be given before or after the operation. For the general meeting to take action the subject must be present at the agenda. At some occasions the permission can be given indirectly. The company has the right to ask compensation, turn over of the operation done or turn over of the favour obtained for the third person.
Keywords: Anonim Şirketler; ÖZEL HUKUK-ANONİM ORTAKLIKLAR; ŞİRKETLER-ANONİM; YÖNETİCİLER