Zonisamid’in Zebra Balığı (Danio Rerio) organlarında oksidatif stres etkilerinin biyokimyasal analizler ile incelenmesi - Tekler, Serra (My University, 2023)
Epilepsi, yaklaşık 50 milyon insanın hayatını olumsuz şekilde etkilemekte olan kronik nörolojik bir bozukluktur. Hastalığın tedavisinde öncelikli adım nörobiyolojik, psikolojik, sosyal açıdan olumsuz sonuçları ile hastaların hayat kalitesini düşüren nöbetleri durdurmaktır. Bunun için, yan etkilere neden olmayan nöbet önleyici ilaçlar ana tedavi yöntemidir. Sekonder jeneralizasyon nöbetlerin monoterapisi ve parsiyel nöbetlerin yardımcı tedavisi için ruhsatlandırılan zonisamid (ZNS) etken maddesi, nöronlardaki T-tipi kalsiyum kanallarının inhibisyonu ile nöronal hiperkronizasyonun baskılanmasını sağlamakta ve nöbetin hücrelerde yayılmasını azaltmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, omurgalı model organizma olan Danio rerio’nun, 50 mg/ L ZNS ve 100 mg/ L ZNS maddesine maruz kalmasından sonra karaciğer ve beyin dokularında meydana gelebilecek olan oksidatif stres etkilerinin, stres belirteci olan malondialdehit, indirgenmiş glutatyon, katalaz aktivitesi ile total protein tayini testleri ile incelenmesidir. Elde edilen veriler, istatistiksel anlamlılıkları tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirilmiş ve değerler, Tukey’s çoklu karşılaştırma testi ile analiz edilmiştir. Bulgular incelendiğinde karaciğer dokusunda, 50 mg/ L dozunda katalaz aktivitesinin yükseldiği, 100 mg/ L ise azaldığı, indirgenmiş glutatyon seviyesinin, 50 mg/ L ve 100 mg/ L ZNS dozlarında yükseldiği gözlenmiştir. Malondialdehit ve Total protein değerlerinde ise her iki dozda azalma görülmektedir. Beyin dokularında yapılan analizlerin sonucunda kontrol grubuna göre katalaz aktivesi 50 mg/ L ve 100 mg/ L ZNS dozlarının her ikisinde de azalmıştır. İndirgenmiş glutatyon seviyeleri incelendiğinde dozların her ikisinde de azaldığı görülmüştür. Beyin dokusundaki malondialdehit seviyelerinde, 50 mg/ L uygulama grubunda azalma gözlenirken, 100 mg/ L dozunda anlamlı olmayan bir artış gözlenmiştir. 50 mg/ L ZNS maruziyeti, total protein seviyesinde yükselmeye, buna karşılık 100 mg/ L ZNS maruziyeti total protein seviyesinin azalmasına sebep olmuştur.

Epilepsy is a chronic neurological disorder that negatively affects approximately 50 million individuals' lives. The primary step in treating the disease is to halt seizures that reduce patients' quality of life with their neurobiological, psychological, and social consequences. Non-impactful seizure-preventing medications are the main therapeutic approach. Zonisamide, an active compound licensed for the monotherapy of secondary generalized seizures and adjunctive treatment of partial seizures, inhibits T-type calcium channels in neurons, suppressing neuronal hyper-synchronization, and reducing seizure propagation. The aim of this thesis is to investigate the potential oxidative stress effects in liver and brain tissues that may arise due to exposure to 50 mg/ L and 100 mg/ L of ZNS using biomarkers including total protein, malondialdehyde, reduced glutathione, and catalase activity tests in Danio rerio, the vertebrate model organism. The acquired data were statistically evaluated using one-way analysis of variance (ANOVA) for significance, and values were analyzed using Tukey's multiple comparison test. Upon analyzing the results, in liver tissue, catalase activity increased at the 50 mg/ L dose group, whereas it decreased at 100 mg/ L. Reduced glutathione levels were observed to increase at both the 50 mg/ L and 100 mg/ L dose groups. Both dose groups resulted in decreased malondialdehyde and total protein levels. Analyzing brain tissues revealed a decrease in catalase activity at both 50 mg/ L and 100 mg/ L dose groups compared to the control group. Reduced glutathione levels decreased at both dose groups. In brain tissue, malondialdehyde levels decreased in the 50 mg/ L exposure group, while an insignificant increase was observed at the 100 mg/ L dose group. Exposure to 50 mg/ L of zonisamide led to an increase in total protein levels, whereas exposure to 100 mg/ L resulted in a decrease in total protein levels.
Investigation of oxidative stress effects of Zonisamide on Zebrafısh (Danio Rerio) organs by biochemical analysis
Keywords: Anticonvulsants Zonisamide; Antikonvülsanlar; Biology; Biyoloji; Danio Rerio; Epilepsi; Oksidatif stres Epilepsy; Oxidative stress; Toksisite; Toxicity; Zebra Balığı; Zonisamid