Doğrusal kaynak işlemi için mobil robot tasarımı ve uygulaması - Kayalıoğlu, Fatih (My University, 2009)
DOĞRUSAL KAYNAK İŞLEMİ MOBİL ROBOT TASARIMI VE UYGULAMASI Tezimizde örnek üretilecek olan mobil kaynak robotu ile Türkiye’de pek fazla örneği bulunmayan bir uygulama yapılmış olacaktır. Genellikle robot sistemlerinin sabit istasyonlar şeklinde çalışmasının robotun performansına ve kullanım alanlarına getirdiği kısıtlamalar nedeni ile çalışmamızda bu sistemleri hareketli hale getirmek üzere kaynak işlemlerinde mobil robot kullanılacaktır. Bu doğrultuda robotu küçük ve kullanışlı bir şekilde üreterek, kaynak işlemlerini standart yapıya dönüştürmek, basitleştirmek, kolaylaştırmak ve ekonomik üretim imkanı sağlamaktır. Robot doğrusal hareketi ile kaynak oluşum sürecine bağımlı olarak hızını ayarlayacak ve kaynak oluşum izleme sistemi ile kaynakta oluşan hataları minimuma indirecek ve kalite oranını artıracaktır. Bu uygulama ile ulaşılması tehlikeli ve imkansız olan yerlerdeki kaynak işlemlerini, insan sağlığını tehlikeye sokmadan hassas bir şekilde robot aracılığı ile kolayca yapılabilecektir. Bu tez de yapılacak sistematik yaklaşımlar ve uygulamadan elde edilecek tecrübeye dayalı bilgiler ile bu tür kaynak işlemleri yapmak isteyen endüstriyel firmalara bilgi desteği sağlanmış olacaktır. Bu tür sistemleri ile endüstriyel üretici firmalar kaynak işlemlerini daha hızlı, standart ve daha kaliteli bir ürünü daha kısa zamanda üretmesini sağlanmış olacaktırlar.

APPLICATION AND DESIGN OF MOBILE LINEER WELDING OPERATION ROBOT In this thesis, an application which is not found in Turkey frequently will be done by manufacturing an example mobile welding robot. Bacause the working of the roboting systems on the static stations constraint the performance and usage area, The mobile robot will be used in this thesis to converte these systems as mobile systems. Accordingly to this, the aim is to simplify and transform the welding operations as standard and provide an economical manufacturing facilities by manufacturing the robot as samal and useful. The robot will adjust the speed of itself according to the welding process with its lineer moving and it will increases the quality level with the welding proces monitoring system by minimizing the defects in the welding area. With this application, the welding operations in the danger and impossible area to access can be done sensitively without puting the health of human in danger. This thesis will provide information support which will get from the systematical approach and experiental informations from the applications in this thesis to the industrial firms, which want to use such as this welding operations. With this type of systems, the industrial maufacturer firms can manufacture their welded products as standard, more quickly and higher quality level.
Keywords: Mekatronik; Robotlar; Teknoloji Tasarımı