Pseudevernia furfuracea (L.) Zopf Liken Türünün Antibakteriyel Aktivitesi Ve Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması - ÇOBANOĞLU, GÜLŞAH (My University, 2018)
Bir mantar (mikobiyont) ve bir yeşil algin ve/veya siyanobakterinin (fotobiyont) bir araya gelmesiyle oluşan likenler; bu ortak yaşam sonucunda kendilerine özgü sekonder metabolitler üretirler. Yapılan araştırmalarda likenlerin bu sekonder metabolitler sayesinde çeşitli biyolojik aktivitelere ve antibakteriyel etkilere sahip oldukları bildirilmektedir. Bu çalışmada bir epifitik (ağaç üzerinde yetişen) dalsı liken Pseudevernia furfuracea (L.) Zopf türüne ait örneklerden elde edilen aseton ekstrelerinin ATCC 29212 Enterococcus faecalis, ATCC 25923 Staphylococcus aureus, CECT 4122 Pseudomonas aeruginosa, ATCC 25922 Escherichia coli suşları üzerindeki antibakteriyel aktiviteleri disk difüzyon yöntemi ile araştırılmıştır. Ayrıca aynı liken ekstrelerinin antioksidan kapasiteleri Bakır (II) İndirgeyici antioksidan kapasite (CUPRAC) metodu kullanılarak değerlendirilmiştir. P. furfuracea aseton ekstrelerinin antibakteriyel aktiviteleri Gram negatif bakterilere karşı etkisiz olurken Gram pozitif bakterilerin gelişimini inhibe etmiştir. Antioksidan olarak ise 9,653 ± 0,102 µg TE/gr değerinde hesaplanan yüksek düzeyde kapasite göstermiştir. Doğadan elde edilmiş olan P. furfuracea likeninin farmakoloji alanında aktif olarak kullanılabilecek potansiyele sahip olduğu görülmektedir.

Lichens are formed by the combination of a fungus (mycobiont) and a green alga and / or a cyanobacterium (photobiont), and as a result they produce unique secondary metabolites. Studies have shown that lichens have various biological and antibacterial effects due to these secondary metabolites. In this study, an antibacterial activity of acetone extracts from an epiphytic (growing on tree) fruticose lichen Pseudevernia furfuracea (L.) Zopf were investigated by disk diffusion method against aTCC 29212 Enterococcus faecalis, aTCC 25923 Staphylococcus aureus, CECT 4122 Pseudomonas aeruginosa and aTCC 25922 Escherichia coli strains. also antioxidant capacities of the same extracts were assessed by Cupric Reducing Antioxidant Capacity (CUPRAC) method. According to the results obtained, the antibacterial activities of P. furfuracea acetone extracts were ineffective against Gram negative bacteria but inhibited the development of Gram positive bacteria. In addition, a high level of antioxidant activity was calculated with a value of 9.653 ± 0.102 μg TE / gr. It is seen that P. furfuracea has a potential to be used as a natural resource in the field of pharmacology.
Assessment of Antibacterial Activity and Antioxidant Capacity in Lichen Pseudevernia furfuracea (L.) Zopf
Keywords: Biyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji