Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın marifetnamesindeki hadislerin sıhhat ve kaynak açısından değerlendirilmesi - Bayram, Halime (My University, 2006)
ERZURUMLU İBRAHİM HAKKI’NIN MARİFETNAMESİNDEKİ HADİSLERİN SIHHAT VE KAYNAK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Hadis metodolojisi açısından Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın Marifetnâmesine aldığı hadisleri değerlendirmeye çalıştık. Çalışmamızda Mârifetnâmedeki hadis metinlerini ve Türkçe sadeleştirilmiş şekillerini verdikten sonra geçtiği kaynaktaki Arapça metnini verdik ve ulaşabildiğimiz kaynaklarda hadislerin sıhhat ve kaynak durumunu belirten herhangi bir açıklama varsa bunları da belirtik. Her ne kadar Marifetnâme’de zayıf rivayetler olsa da hadislerin çoğunu amel edilebilir makbul rivâyetler oluşturmaktadır.

THE EVALUATİON OF HADİTHS İN MARİFETNÂME OF İBRAHİM HAKKI FROM ERZURUM, İN TERMS OF SOURCE AND RELİABİLİTY We have tried to evaluate the hadiths in Mârifetnâme .İn the point of hadith methdology. İnitially, we took hadith texts and simplified Turkhısh forms of the hadiths. Then we have given Arabic text of the hadiths in the source whic the hadith is in, if there is any explanations showing the reliability and status of sources in the sources that we have accessed we specified then in our text, too. However much, in Marifetnâme there are weak rumours, the most of the hadith which mentioned in it, are workable rumours.
Keywords: Hadis; İslam Dini